Salakmotor

2021.11.17. 09:19

Speedway Grand Prix: nincs meglepetés, ez volt a papírforma

Abban sincs semmi meglepő, hogy jövőre (is) a lengyelek adják a legtöbb salakost a GP mezőnyébe, szám szerint négyet.

Fotó: speedwaygp.com

A Speedway Grand Prix egyik érdekessége, hogy az utolsó forduló végeztével is marad izgalom: teljessé kell tenni a következő idény mezőnyét. A vaspapucsosok a szezonban küzdöttek a pozíciókért – ki így, ki úgy –, majd a még üresen maradt helyekről az FIM (Nemzetközi Motorsport Szövetség) illetékesei és a Speedway Grand Prix promótere dönthettek.

Kiesett, de bekerült

A kvalifikációt a versenypályán három módon lehetett elnyerni: a Grand Prix-ban, a GP-kvalifikáció, illetve az egyéni Európa-bajnokság (SEC) során. A legjobbak küzdelemsorozatából a legjobb hat pilóta automatikusan jogot szerzett a jövő évi ciklusra, így az orosz Artyom Laguta, a lengyel Bartosz Zmarzlik, az orosz Emil Szajfutgyinov, a lengyel Maciej Janowski, a svéd Fredrik Lindgren és a brit Tai Woffinden nyugodt lehetett a 2022-es részvétel végett.

A kvalifikációs sorozatnak több egykori és jelenlegi GP-s is nekivágott, ráadásul magyar helyszín, Nagyhalász is részese volt a selejtezőnek. A mindent eldöntő viadalt, a challenge-et a szlovákiai Zsarnovicán rendezték, ahol a lengyel Pawel Przedpelski, az ausztrál Max Fricke és a lengyel Patryk Dudek „váltott jegyet” a legjobbak jövő évi pontvadászatára. Fricke esete ismét bizonyította, hogy az a GP-s, aki nem elég biztos abban, hogy bejut a legjobb hat közé, az induljon el a kvalifikáción. Az auszi motoros 8. lett a Grand Prix összesített rangsorában, így búcsúra kényszerült volna, viszont a challenge második helyével biztosította a pozícióját 2022-re.

A harmadik lehetőség az egyéni Európa-bajnoki cím elhódítása volt, illetve az azzal járó jövő évi GP-s kiváltság. Az Eb-döntő (SEC) négy fordulóból állt, s a széria végén a dán Mikkel Michelsen örülhetett, aki honfitársát, Leon Madsent és Patryk Dudeket előzte meg.

A szabadkártyás ötösfogat | Fotó: speedwaygp.com

Kubera és Bewley?

És itt elfogytak a kiadó helyek a jövő évi startlistán, s ekkor kerültek előtérbe a hivatásos döntéshozók a nemzetközi szövetségben és a Discovery Sports Events-nél. Voltak, akik azt hitték, hogy az új promóter érkezése majd nagy változásokat hoz, ám ez nem így történt sem a helyszínek (egyetlen vadonatúj házigazda sincs), sem a szabadkártyás pilóták kijelölésénél. Az az öt salakszóró bizonyíthat a következő idényben, akikre a legtöbben számítottak: az ausztrál világbajnok, Jason Doyle, az immár Speedway of Nations aranyérmes (csapat-világbajnok) brit, Robert Lambert, Leon Madsen, a szintén dán Anders Thomsen, illetve a szlovák sztár, Martin Vaculik lett a „kijelölt túlélő”. Le kell szögeznünk a tényt, csakis olyanok kaptak szabadkártyát, akik idén főversenyzők voltak, azaz feltörekvő, „friss hús” nincs a kvintettben. Igazából szakmailag nem lehet belekötni a döntésbe, ám voltak olyan hangok, akik a vérfrissítés mellett tették le a voksukat, s új, ifjú tehetségeknek szavaztak volna bizalmat. Lényegében két név merült fel esélyesként, a lengyel Dominik Kuberáé, illetve a brit Daniel Bewley-é. A polák titán valóban remek szezont produkált, ami a lublini GP-fordulókon tetőzött, az első napon második, míg másnap harmadik helyezést ért el. Bewley is élete szezonját futotta, többek között csapat-világbajnoki és lengyel ekstraligás aranyérmet szerzett. De mindez még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy az elithez csatlakozhassanak a feltörekvő salakszórók.

Végül kialakult a 15 fős állandó mezőny (a tizenhatodik versenyző a helyi szabadkártyás pilóta lesz), ahol négy lengyel, három dán, két-két orosz, ausztrál, brit, illetve egy-egy svéd és szlovák motoros csatázik a világbajnoki címért a következő szezonban.

BN

A 2022-es Grand Prix-s mezőny

1. Artym Laguta (Oroszország)

2. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország)

3. Emil Szajfutgyinov (Oroszország)

4. Maciej Janowski (Lengyelország)

5. Fredrik Lindgren (Svédország)

6. Tai Woffinden (Nagy-Britannia)

7. Leon Madsen (Dánia)

8. Max Fricke (Ausztália)

9. Jason Doyle (Ausztália)

10. Robert Lambert (Nagy-Britannia)

11. Anders Thomsen (Dánia)

12. Martin Vaculik (Szlovákia)

13. Pawel Przedpelski (Lengyelország)

14. Mikkel Michelsen (Dánia)

15. Patryk Dudek (Lengyelország)

Borítóképek: Patryk Dudek, a korábbi világbajnoki ezüstérmes újra a legjobbak között bizonyíthat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában