salakmotor

2021.10.03. 12:16

Új cár a salakos trónon

Artyom Laguta megszakította Bartosz Zmarzlik sorozatát, s elhódította a világbajnoki címet.

Laguta (kék sisakban) és Zmarzlik végig nagy csatát vívott az aranyéremért | Fotó: speedwaygp.com

Dupla fordulóval zárult a salakmotoros egyéni világbajnoki sorozat, azaz a Grand Prix, a lengyelországi Torunban két viadal döntött a végeredményről. A legjobb vaspapucsosok élmezőnyében párbajokká váltak a csatározások, az első helyért Artyom Laguta és Bartosz Zmarzlik, a dobogó harmadik fokáért Fredrik Lindgren és Emil Szajfutgyinov, míg az ötödik pozícióért Tai Woffinden és Maciej Janowski küzdött.

Az idei év világbajnoka, Artyom Laguta (középen), Bartosz Zmarzlik (balra) és Emil Szajfutgyinov között | Fotó: speedwaygp.com

Lépéselőnyben

Sokan azt várták, hogy a világbajnoki cím sorsa csak az utolsó verseny legutolsó futamában, azaz a döntőben dől el. A két bajnokaspiráns annyira dominált lényegében majdnem az egész szezonban, hogy a papírforma azt sugallta, Laguta és Zmarzlik mindkét viadalon bejut a fináléba. Ám nem így történt, a kétszeres lengyel világbajnok – aki egyben címvédő is volt – elrontotta az első felvonást, s lemaradt a döntőről, miután Tai Woffinden és Maciej Janowski mögött ért célba. Nem követte el ezt a hibát Laguta, aki legyőzte Leon Madsent, Robert Lambertet és Emil Szajfutgyinovot az elődöntőben. Zmarzlik ráncai a homlokán tovább mélyültek az utolsó futamot követően, hiszen Laguta megnyerte a döntő etapot Janowski, Woffinden és Madsen előtt, így megnyugtatónak tűnő, 9 pontos előnnyel várta a mindent eldöntő utolsó fordulót.

Laguta (kék sisakban) és Zmarzlik végig nagy csatát vívott az aranyéremért | Fotó: speedwaygp.com

Nehezen indult, sporttörténelem lett

Az idei tizenegyedik nagydíjra változott a mezőny, ugyanis a pénteki derbin Anders Thomsen hátulról belerohant Martin Vaculikba, s bár a szlovák nem esett el, viszont az ütközés következtében megsérült a válla, így nem vállalta a szombati szereplést. Vaculik helyét – mivel az ukrán Alekszandr Loktajev nem tudott hazájából Lengyelországba utazni – az ausztrál Jaimon Lidsey foglalta el.

Szinte mindenki azt hitte, hogy Laguta számára sétagalopp lesz a záró forduló, és minden megerőltetés nélkül eljut a döntőig, ezért óriási meglepetést keltett az orosz pilóta gyenge kezdése. A világbajnoki cím várományosa az első három futamából mindössze három pontot gyűjtött, így igencsak rezgett a léc. De a folytatásban újra a régi Lagutát láthatta a publikum, bezsebelt két futamgyőzelmet, amivel az elődöntőben találta magát, ahol szintén elsőként látta meg a kockás zászlót, amivel elhódította a világbajnoki címet. A Bolsoj Kameny-i születésű, 30 éves salakszóró sporttörténelmet írt, mivel ő lett az első orosz/szovjet salakmotoros, aki egyéni világbajnoki címet szerzett.

De visszatérve az utolsó fordulóra, az élmezőny teljesen belőtte magának a toruni ovált, hiszen a két viadal első hat helyezettje mindössze egyetlen helyen változott: a két brit, Woffinden és Lambert váltotta egymást az elit mezőnyben.

A szezon utolsó Grand Prix futamában, azaz a toruni nagydíj döntőjében a vadonatúj világelső megtudta, nem egyszerű a legjobbak dolga, mivel csak negyedikként ért célba. Zmarzlik egy nagydíj-győzelemmel próbálta feledtetni azt, hogy kicsúszott a kezei közül az aranyérem, a lengyel klasszis mögött Szajfutgyinov és Janowski állhatott fel a dobogóra.

Öt hely kiadó

A tizenegyedik forduló nemcsak a dobogós helyezésekről, hanem a jövő évi GP-s tagságról is döntött: a legjobb hat salakszóró kvalifikálta magát a következő idényre. Ennek értelmében Lagutát, Zmarzlikot, Szajfutgyinovot, Janowskit, Lindgrent és Woffindent biztosan láthatjuk a 2022-es versengésben, ahogy a Grand Prix Challenge dobogósait, Pawel Przedpelskit, Max Fricke-et, Patryk Dudeket, illetve az Európa-bajnok Mikkel Michelsent. Most már a promóteren és a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) illetékesein a sor, hogy kijelöljék az öt állandó szabadkártyás salakost, akik indulhat a jövő évi GP-ben. (A 16. pilóta az adott fordulókra kiválasztott helyi szabadkártyás salakszóró lesz.)

BN

A tények

A 10. forduló eredménye:

1. Artyom Laguta (orosz) 20 pont, 2. Maciej Janowski (lengyel) 18, 3. Tai Woffinden (brit) 16, 4. Leon Madsen (dán) 14, 5. Bartosz Zmarzlik (lengyel) 12, 6. Robert Lambert (brit) 11.

A 11. forduló eredménye:

1. Zmarzlik 20 pont, 2. Emil Szajfutgyinov (orosz) 18, 3. Janowski 16, 4. Laguta 14, 5. Madsen 12, 6. Robert Lambert (brit) 11.

A világbajnokság végeredménye:

1. Artyom Laguta (orosz) 192 pont, 2. Bartosz Zmarzlik (lengyel) 189, 3. Emil Szajfutgyinov (orosz) 149, 4. Maciej Janowski (lengyel) 129, 5. Fredrik Lindgren (svéd) 129, 6. Tai Woffinden (brit) 122.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában