pech hátán pech

2021.09.14. 18:37

Elátkozott szezont zárt a fiatal debreceni motorversenyző

Rengeteg balszerencse és egy súlyos baleset árnyékolta be Varga Tibi idényét.

Fotó: Varga Tibor-archív

Remekül indult, aztán rémálomba fordult Varga „Szikla44” Tibor második idénye a Northern Talent Cupban (NTC). Pedig az újoncév tanulságait levonva tartalmas felkészülést tudhatott maga mögött a Forty Racing pilótája, ennek eredménye meg is látszott a szezon előtti hivatalos teszten, hiszen a hajdúsági legény a második leggyorsabb volt a gyakorláson.

Ekkor sokan biztosra vették, hogy emlékezetes idénye lesz Varga Tibinek, nos, igazuk is lett, csak nem úgy, ahogy gondolták volna…

Kezdődött azzal, hogy az első, Le Mans-i versenyhétvégén műszaki hiba hátráltatta a 14 éves motorost, majd az első versenyen hosszú körös büntetést kapott, mert a rendezők szerint kiugrott a rajtnál. A második franciaországi versenyen a dobogóért csatázva elesett és eltört a keze, ami rányomta a bélyegét a következő versenyeire, ugyanis holtpontot eredményezett a fiatalnál.

Fotó: Varga Tibor-archív

Hosszú időbe és versenyekbe telt, mire újra magára talált Varga, ám az asseni fordulóban már élvezte a motorozást, így nagy reményeket fűztek az egy hónapos szünethez, melyet alaposan kihasználtak, rengeteget teszteltek. Minden remekül alakult, amikor négy nappal az ausztriai forduló előtt óriási balesetet szenvedett a magyar kislegény.

– Bódis Ricsivel rengeteget gyakoroltunk, háromszor voltunk Spielbergben, hogy begyakoroljuk az osztrák pályát – elevenítette fel a Naplónak idősebb Varga Tibor, a versenyző édesapja. – Ugyancsak háromszor jártunk a Slovakiaringen, a Pannónia Ringen, a Kakucs Ringen, Kecskeméten kétszer, és egyszer a Hungaroringen is, szóval sűrű volt a július. Négy nap múlva következett a két osztrák versenyhétvégéből az első, épp a spielbergi pályáról jöttünk haza, és mivel a Pannonia Ringen pályanap volt, arra fordultunk gyakorolni. Mivel ez egy nyílt nap, ilyenkor versenyzők, hobbisták egyszerre vannak az aszfalton, szóval mindenki vigyáz magára és a másikra – ideális esetben.

Most mégis megtörtént a baj, Tibit az utolsó kanyarban egy másik, ugyancsak az NTC-ben versenyző motoros elgázolta, aminek következtében elveszítette az eszméletét.

Az a baleset tönkrevágta az idényünket, és nagyon keményen megviselte a családot, hiszen ott Tibikénél lekapcsolták a villanyt. A fizikai sérülésekből sem egyszerű felépülni, de mentálisan feldolgozni egy ilyen esetet megint más, hiszen a fiam akkor döbbent rá, hogy nem halhatatlan. Én akkor azt mondtam, hogy ezt itt hagyjuk abba – vallotta be érezhetően még mindig az átéltek hatása alatt lévő édesapa.

Fotó: Varga Tibor-archív

Ám az ifjabbik Vargát kemény fából faragták – nem véletlenül Szikla a beceneve –, és kijőve a kórházból már azon járt az agya, mikor ülhet fel ismét imádott motorja nyergébe. Természetesen eleinte a szülők elzárkóztak ettől, ám, látva gyermekük elszántságát, végül rábólintottak a folytatásra, amit az ifjú meg is hálált, mert a második, ausztriai záróhétvégén nagyon erős versenyeket futott, pódiumra is állt.

Imádok motorozni, ez az életem, így én mindenképp szerettem volna folytatni a versenyzést

– szögezte le Varga „Szikla44” Tibi. – A balesetem utáni első szabadedzésen négy másodperc volt a hátrányom egy körön, amelyet a kvalifikációra pár tizedre dolgoztam le, ez sokat jelentett lélekben is. Most már a jövőre koncentrálok, továbbra is célom, hogy bekerüljek a Red Bull Rookies Cup-ba, így szeretnék maradni az NTC-ben, hiszen az idény legjobbjai automatikusan lehetőséget kapnak abban a versenysorozatban. Szeretném megköszönni a támogatóimnak és a csapatomnak, hogy végig mellettem voltak – mondta el a hajdúsági rider, aki legutóbb a Hungaroringen 2:00,693-as köridejével nem hivatalosan, de megdöntötte a 250 köbcentis, 4 ütemű motorral tartott pályacsúcsot.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában