Salakmotor

2021.08.29. 16:37

Oroszországból szeretettel: két hazai is döntős volt Toljattiban, ám csak Artyom Laguta örülhetett a végén

A lengyelországi Lublint követően ismét új helyszín debütált a Grand Prix-sorozatban: az oroszországi Toljattiban lévő Anatolij Sztyepanov Stadionban először rendezhettek viadalt a salakos világ krémjének, ami az idei széria 8. állomása volt.

A boldog dobogósok (balról): Zmarzlik, Laguta és Thomsen | Fotó:sgp.com

A Mega Lada Toljatti egykori elnökéről elnevezett speciálisan salakmotorozásra épített arénában – némileg meglepő módon – nem fogadta telt ház a versenyzőket. Ennek ellenére jó hangulat uralkodott a létesítményben, főleg azért, mert az oroszok jól muzsikáltak. Artyom Laguta mindössze egy pontot hullajtott az alapfutamok során (Lindgren verte meg), majd az elődöntőben elért második helyével a fináléban találta magát. Emil Szajfutgyinovnak nehézkesebben ment a kvalifikáció, csak 8 pontot szerzett, de a döntőért vívott csatát megnyerte, így harcolhatott a dobogóért. A legjobb négy csatájában a két orosz mellett a pontvadászat éllovasa, a lengyel Bartosz Zmarzlik és az eddig döntőbe még soha nem jutó dán Anders Thomsen bizonyíthatott. Laguta gyorsan az élre állt a fináléban, és az előnyt nem hagyta kicsúszni a kezei közül – a hazai publikum hatalmas örömére. Laguta mögött Zmarzlik, Thomsen és Szajfutgyinov volt a befutási sorrend.

A viadal egyik nagy vesztese Tai Woffinden volt, aki az alapszakaszban régi önmagát idézve motorozott (13 pontig jutott), ám az elődöntőben elvérzett. Egy újabb debütáló pilótának is tapsolhattak a jelenlévők, a kulcscsonttörésből lábadozó Martin Vaculikot az ukrán színekben induló, a debreceni oválon pályacsúcsot tartó Alekszandr Lokatjev nem vallott szégyent, 6 egységgel a 11. helyen végzett.

A Grand Prix a dániai Vojensben folytatódik szeptember 11-én.

A boldog dobogósok (balról): Zmarzlik, Laguta és Thomsen | Fotó:sgp.com

A Toljatti Nagydíj eredménye:

1. Artyom Laguta (orosz) 20 pont

2. Bartosz Zmarzlik (lengyel) 18

3. Anders Thomsen (dán) 16

4. Emil Szajfutyginov (orosz) 14

5. Fredrik Lindgren (svéd) 12

6. Max Fricke (ausztrál) 11.

A Grand Prix állása:

1. Zmarzlik 139

2. Laguta 138

3. Lindgren 108

4. Szajfutgyinov 105

5. Maciej Janowski (lengyel) 91

6. Tai Woffinden (brit) 82

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában