salakmotor

2021.08.12. 11:46

Magosi Norbert: „Nem azért indulok, hogy csak ott legyek a mezőnyben!”

A 46 esztendős versenyző még mindig élvezi a salakmotorozást, és ezt szeretné bizonyítani augusztus 20-án, a Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

Fotó: Napló-archív

Egykoron győzelmi eséllyel állt starthoz a Debrecen Nagydíjakon, most a tisztes helytállásban bízik, illetve abban, hogy egy-két futamban az élre tud állni, és akkor nem lehet majd egykönnyen megelőzni. A négyszeres magyar bajnok Magosi Norbert, a SpeedWolf Debrecen salakosa tisztában van a sportágban jelenleg elfoglalt helyével, ami bosszantja, ám nem akar elbúcsúzni a speedwaytől.

Magosi Norbert (8-as mellszámban) | Fotó: Napló-archív

Nagyon nehezen indult a szezonja, többek között a magyar bajnokság első fordulóját is kihagyta. Sokakban felmerült, hogy többet már nem is látjuk versenyezni.

Az elmúlt szezonom nem volt valami fényes, s őszintén bevallom, elgondolkoztam a folytatáson. Ha sok jó képességű magyar vaspapucsos lenne a sportágban, nem lenne rám szükség, és akkor sokkal könnyebben szögre akasztanám a vaspapucsom. Amennyiben motoroznának fiatal tehetségek, akiknek átadhatnám a tapasztalataimat, az is egy „menekülőút” lenne a számomra, mert így a salakmotorozás közelében maradhatnék. Ám nincsenek ifjú tehetségek, így nekem kell motoroznom. Harminckét éve a salakmotorozás az életem, nehéz abbahagyni. Még mindig nagyon szeretek versenyezni, szeretem, amit csinálok.

Bár már 46 éves vagyok, egyáltalán nem fáradtam el, és a csontjaim sem fájnak, pedig jó pár eltört a hosszú évek során.

Visszakanyarodva az alapkérdésre: azért indult később a szezon a számomra, mert a technikai feltételek nem álltak össze időben.

A debreceni páros Európa-bajnokságon, ahol Kovács Rolanddal alkották a magyar egységet, nem igazán jött ki a lépés, az utolsó előtti helyen zártak, mindössze egy ponttal megelőzve Hollandiát. Egy háromszoros junior vb-döntős, aki két fináléban is legyőzte Nicki Pedersent, miként éli meg, hogy nem a futamgyőzelmekért, hanem a 3. helyért kell küzdenie a versenyeken?

Bevallom, nem könnyű feldolgozni, nagyon kellemetlen ez a szituáció. Természetesen bosszant, amikor a porfogó szerepét töltöm be, de ezt fejben helyre kell rakni. Mondjuk, sokkal jobban földhöz vágna ez a sikertelenség, ha sok versenyem lenne, s akkor teljesítenék így. Most láttam, hogy az ausztrál Sam Mastersnek augusztusban 14 viadala van. Nekem az elmúlt két évben nem volt ennyi, de azt hiszem, Kovács Roland nevében is beszélhetek. Remélem, a szurkolók sejtik, hogy nem Milen Manev fejlődött a mi szintünkre, hanem sajnos mi csúsztunk vissza. El kell érni, hogy a lehető legtöbb megmérettetésen állhassak starthoz, s akkor magabiztosabban, s vélhetően eredményesebben is teljesíthetek.

Fotó: Napló-archív

Mi jut eszébe a Debrecen Nagydíjról?

Szerintem minden magyar versenyző és szurkoló számára beégett a Debrecen Nagydíj fogalma, hiszen hazánk legnagyobb versenye. A rengeteg néző miatt mindenki bizonyítani akar ezen a megmérettetésen. Emlékszem, két éve motoroztam, amikor 1990-ben Hargitai Sanyi elhívta Hans Nielsent Debrecenbe. Hatalmas szívfájdalmam volt, hogy nem tudtam Szegedről elutazni a viadalra.

Melyik a legemlékezetesebb augusztus 20-ai derbije?

Háromszor állhattam a dobogó legfelső fokára ezen a viadalon, de mint oly sok esetben, nekem is az első, amihez a legkedvesebb emlékem köt. Mindössze 21 éves voltam 1996-ban, amikor úgy indultam el Debrecenben, hogy előtte megnyertem a Miskolc Nagydíjat, megelőzve többek között Adorjánt és Castagnát.

Emlékszem, Debrecenben a verseny előtt úgy néztem a vándorserlegre, hogy de jó lenne felemelni a verseny végén.

És sikerült, ráadásul nem is akármilyen körülmények között! Adorjánnal és Hellel egyformán 14 pontot gyűjtöttünk, így különfutam döntött az első hely sorsáról. Adorján hiába üldözött, sikerült elhódítanom a serleget, amit utána 2000-ben és 2017-ben is magasba emelhettem. Nagy élmény volt, hogy édesanyám a helyszínen láthatta az első nagydíj-győzelmemet, mert utána egyetlen versenyemre sem jött ki, annyira féltett.

Mit várhatnak öntől a szurkolók az augusztus 20-án, pénteken 15 órakor kezdődő 46. Debrecen Nagydíjon?

Nem azért indulok, hogy csak ott legyek a mezőnyben! Úgy érzem, a motorom most már sokkal partiképesebb lesz, mint korábban, kicseréltem a vázat, felújítottuk a blokkot. Reményeim szerint az edzéseken kellőképpen ráérzek a versenygépre. Bízom benne, hogy egy-két futamban lesz lehetőségem a start után az élre állni, és akkor nem lehet egykönnyen megelőzni.

Boros Norbert

A Debrecen Nagydíj eddigi győztesei

2020. Matej Zagar (szlovén)

2019. Hans Andersen (dán)

2018. Viktor Kulakov (orosz)

2017. Magosi Norbert (magyar)

2016. Dawid Lampart (lengyel)

2014. Karol Baran (lengyel)

2013. Tomasz Chrzanowski (lengyel)

2012. Maciej Kuciapa (lengyel)

2011. Tabaka József (magyar)

2010. Tabaka József (magyar)

2009. Maciej Kuciapa (lengyel)

2008. Tabaka József (magyar)

2007. Pawel Miesiac (lengyel)

2006. Stefáni Attila (magyar)

2005. Ferjan Matej (magyar)

2004. Tihanyi Sándor (magyar)

2003. Tihanyi Sándor (magyar)

2002. Matej Ferjan (szlovén)

2001. Stefáni Attila (magyar)

2000. Magosi Norbert (magyar)

1999. Adorján Zoltán (magyar)

1998. Adorján Zoltán (magyar)

1997. Adorján Zoltán (magyar)

1996. Magosi Norbert (magyar)

1995. Hell Csaba (magyar)

1994. Adorján Zoltán (magyar)

1993. Bódi László (magyar)

1992. Tihanyi Sándor (magyar)

1991. Adorján Zoltán (magyar)

1990. Hans Nielsen (dán)

1989. Adorján Zoltán (magyar)

1988. Adorján Zoltán (magyar)

1987. Adorján Zoltán (magyar)

1986. Adorján Zoltán (magyar)

1985. Adorján Zoltán (magyar)

1984. Adorján Zoltán (magyar)

1983. Hajdú Zoltán (magyar)

1982. Adorján Zoltán (magyar)

1981. Hajdú Zoltán (magyar)

1980. Siegfried Eder (osztrák)

1979. Sziráczki István (magyar)

1978. Pawel Waloszek (lengyel)

1977. Sziráczki István (magyar)

1976. Vlagyimir Rozancsuk (szovjet)

1975. Peter Liebing (kelet-német)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában