utánpótlás

2021.07.13. 20:35

Komplex játékosokat kell képezni, vallja a DVSC Kézilabda Akadémia új szakmai igazgatója

Az előző szezonban még az NB I.-es Békéscsaba vezetőedzője volt, de korábban kilenc évet a debreceni utánpótlásban is dolgozott Vida Gergő, a DVSC Kézilabda Akadémia újdonsült szakmai igazgatója.

Fotó: dvsckezilabda.hu

Nádudvaron nőtt fel, ott kezdett el kézilabdázni, később az első osztályban is pályára lépett a Békés színeiben. Viszonylag korán váltott a pályáról az oldalvonal mellé, edzőnek állt, kilenc évig dolgozott a debreceni utánpótlásban, majd volt vezető- és másodedző a DVSC felnőtt együttesénél is. 2020 nyarán váltott, és Békéscsabára szerződött, ahol egy nagyon fiatal első osztályú csapatnak volt a vezetőedzője – olvasható a kézilabda-akadémia honlapján.

„Akkor tapasztalja meg az ember, hogy milyen az utánpótlásban végzett munka, mikor edzővé válik egy felnőttcsapatnál”

– mondta el a honlapnak Vida Gergő. „Láthatod azokat a hiányosságokat, amelyeket felnőttként már nem lehet pótolni. Ezért is nagyon fontos az utánpótlásban, hogy komplex játékosokat kell képezni, szakmai igazgatóként erre helyezném a hangsúlyt” – tette hozzá.

Hangsúlyképzés az utánpótlásban. Nagyon fontos kérdés, nem véletlen, hogy sok vitát generál a szakemberek között. De vajon melyik a fontosabb az utánpótláscsapatoknál: a játékosok egyéni képzése, a csapatépítés vagy az eredmények?

„Mindhárom fontos” – szögezte le gyorsan az újdonsült szakmai igazgató. „Utánpótlásban a kézilabda minden szegmensével foglalkozni kell: technikai, taktikai, illetve a fizikai képességek. Taktikai szempontból egy ificsapatnak követni kell a felnőttcsapat taktikai elemeit, sokkal könnyebb így az átmenet. A csapatépítést sosem késő elkezdeni fejleszteni. Ezekkel összefügg az eredményesség is, egy akadémiai csapattól elvárható, hogy az élmezőnyben szerepeljen. Ezeket szeretnénk elérni a következő szezonban is” – mondta el Vida Gergő.

Debrecen évtizedek óta kiváló táptalaj a tehetségek kiteljesedésére, hiszen számos helyi nevelésű fiatalból lett később első osztályú, illetve válogatott kézilabdázó. Ezt a hagyományt jelenleg is ápolja a DVSC, amelyben most is találhatóak saját nevelésű válogatott játékosok.

„Az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok debreceni nevelésű játékos szerepel a felnőtt együttesben” – vont konklúziót a közelmúltról Vida Gergő.

„A DVSC-nél ennek hagyományai vannak, de ezt a játékosoknak kell kiérdemelniük azzal, hogy minőséget képviselnek. Továbbtanulási szempontból is jó város Debrecen, hiszen itt működik az ország egyik legnagyobb egyeteme”

– emelte ki a szakember az akadémiai honlapnak.

Tóvizi Petra és Bordás Réka Debrecenben nevelkedtek, és így lettek válogatott játékosok. Sok helyi nevelésű játékos pedig már bemutatkozott az első osztályban, hárman pedig bekerültek a junior vagy ifjúsági válogatott bő keretébe is. És hogy kik lesznek azok a tehetséges játékosok, akik stabil helyet követelhetnek maguknak az első csapatban?

„Nehéz azt megmondani, hogy kik és mikor kerülhetnek fel az első csapatba, de az tisztán látszik, hogy a tavaly bemutatkozott fiatalok ebben az évben is szerepet kaphatnak, ha tovább fejlődnek, és a hozzáállásuk is megfelelő”

– mondta el Vida Gergő, aki kitért arra is, hogy milyen célokkal vágnak neki akadémiai csapataink a 2021/2022-es idényben. „Összesen hat bajnokságban szerepel a három csapatunk. Az U15-ös csapat teljesen új játékosokból áll, ebben az évben válogattuk össze toborzókon, illetve játékosmegfigyelőnk által. Szeretném, ha folyamatosan fejlődnének, a – részben a Covid miatt adódó – technikai és fizikai hiányosságokat pótolni kell. A serdülő csapatunk nagy része 2006-os születésű játékosból fog állni, kevés 2005-ösünk van. Az elején tapogatózni fognak, hol a helyük, de bízom abban, hogy bekerülnek a Final Fourba a serdülő első osztályban. Az ifjúsági csapatban pályára lépnek a felnőtt kerettel edző fiatal játékosok is, azért az megjegyzendő, hogy eléggé megfiatalodott az együttes. Az előző szezonban a bajnokságok lezárásakor a második helyen álltunk az ifi első osztály keleti csoportjában, ezúttal is elvárás az első két hely megszerzése ebben a bajnokságban. Mindenkitől a dinamikus fejlődést, küzdelmet és gyors kézilabdát várunk, és ha ezek megvalósulnak, elégedettek lehetünk” – zárta szavait az akadémia szakmai igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában