Egészség

2021.06.08. 13:03

Újra közösen futhattak Debrecenben is

Edzéstervvel és szakértői figyelemmel is támogatják a mozogni vágyókat.

20210602 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Mozaik Med Futóközösség tagjai újra együtt futottak.

Forrás: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A futás mellett igen sok érv sorakozik, hiszen futni – a maga módján – mindenki tud; ha nem akarunk, akkor nem kell költekezünk miatta, és tulajdonképpen bárhol űzhető a sport. Erre a mozgásformára sokan magányos tevékenységként tekintenek, de a közösség ereje nagyban segítheti a kezdőket. Arról, hogy mindez miért jó választás, dr. Illésy Lóránttal, a Mozaik Med Futóközösség projektvezetőjével beszélgettünk.

A futás szerelmesei kisebb megszakítással csaknem egy éve nem találkozhattak. A koronavírus-járvány elleni védekezés értelmében hozott kormányzati döntések most azonban ismét lehetőséget nyitottak a közösségépítésre, így a tagok együtt rajtolhattak szerda délután. – Dr. Bana Richárd orvoskollégámmal alapítottuk ezt a közösséget azért, hogy a lakossághoz eljuttassuk a futás eszköztárával a mozgás örömét.

„Orvosként mind a ketten látjuk, mennyit számít a betegségek megelőzésében a sportos életmód, és az a célunk, hogy szervezett módon népszerűsítsük a mozgás szeretetét az országban, többek között Debrecenben is.”

dr. Illésy Lóránt (Fotó: Molnár Péter)

Edzői hátteret biztosítunk a tagjainknak, hivatalos futóedzőket alkalmazunk, valamint tapasztalt futónagyköveteteket, emellett dietetikus szakember tanácsaival és a saját orvosi tapasztalatainkkal is támogatjuk a mozogni vágyókat. Három éve indult az egyesületünk, és azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb a sport, hiszen a járványhelyzet előtti időszakban már 50-60 jelentkezővel indulhattak az ingyenes futásaink – részletezte, hozzátéve, a céljuk a teljes lakosság megszólítása. – Mindenkinek fontos az egészséges életmód, éppen ezért gondoskodunk a kezdőknek, a kocogóknak, a haladóknak és a versenyfutóknak megfelelő lehetőségekről. Minden csoportnak minőségi edzéstervet és szakértői figyelmet biztosítunk – mondta.

 

Egy életre szól

Az eddigi tapasztalatok megerősítették az egyesület vezetőit az elhatározásukban, hiszen mint megtudtuk, egyre több sikersztoriról számolhatnak be. Jellemző, hogy egy száz kilogramm feletti testsúllyal rendelkező kezdő futó kitartással, egy-két évig tartó rendszeres sportolással azon túl, hogy jelentősen lefogy, eljuthat akár a félmaratonig is. – Az életmódváltásra ösztönözzük a közösségünk tagjait, nem pedig arra, hogy rövid időn belül adjanak le nagyobb súlyfelesleget.

„Azt látjuk, jó választás ehhez az életre szóló elhatározáshoz a futás, mert ugyan nem könnyű elkezdeni, de ha valaki rákap az ízére, akkor beleszeret ebbe az életformába, és már nem az lesz a legfontosabb számára, hogy lefogyjon, hanem hogy rendszeresen sportoljon”

– mondta. A futás ráadásul temérdek jótékony hatást gyakorolhat az egészségre – ezt szakirodalom is alátámasztja. A rendszeres mozgás egyebek mellett megváltoztatja az anyagcsere-működést, csökkenti a gyulladást keltő anyagok mennyiségét a szervezetben, de az elhízással összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás elkerülésében is támogatóan hat a futás.

Megerősítette a hitüket ez az időszak

Az egészséges életmód elkötelezettjei a járványhelyzetben sem hagytak fel a sportolással, és találtak módot a mozgásra. A veszélyhelyzet alatt nem találkoztak a Mozaik Med Futóközösség tagjai sem, de egymás motiválása, a közösség fejlesztése a járványhelyzetben is megmaradt. – A Covid–19 online módon formálta tovább közösségünket, hiszen addig, amíg a korlátozások tartottak, #egyedülisközösen hashtaggel biztattuk egymást a mozgásra, hogy fussunk egyedül, mégis közösen. Emellett virtuális futóversenyeket szerveztünk. Mindannyian futottunk egyénileg, erősítettük az immunrendszerünket, csak a közös futásaink maradtak el – mondta Illésy Lóránt.

Szavai szerint a sportos életmód jelentőségének a pandémia idején is nagy szerepe volt, így az elmúlt időszak szintén erősítette a futóközösség irányítóit abban, hogy továbbra is népszerűsítsék az egészségtudatos gondolkodást.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában