aerobik

2021.06.01. 13:12

Sporttörténelmi sikereket ért el a Flex-HD SE Bakuban

A magyar aerobiksport minden eddiginél eredményesebb szereplésével zárult a 16. Aerobik Világbajnokság és 9. Utánpótlás Világverseny az azeri fővárosban.

Fotó: Melogym

A május 29-én befejeződő, 22 nemzet részvételével lezajló eseményről összesen 11 éremmel tért haza a magyar delegáció.

Fotó: Melogym

A kéthetes világesemény első hetén a magyar utánpótlás hat érméből négyet a debreceni Flex-HD SE fiatal tehetségei szereztek. Görgényi Ilona bravúros egyéni ezüstérme mellett trió és csapat versenyszámokban születtek bronzérmek.

Második héten a felnőttek léptek színpadra, akik további három ezüst és két bronzéremmel gyarapították a repertoárt. A felnőtt válogatottban a Flex-HD SE három kiválósága szerepelt, a pécsi PSN Zrt. és az Óbudai WDSE versenyzőivel karöltve – számolt be a debreceni egyesület.

Szőllősi Panna Sportaerobik csoport kategóriában, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza és Szőllősi Panna pedig Aerodance csapat versenyszámban képviselték a hazai színeket.

A Szőllősi, Mazács, Bali, Farkas, Lőcsei összeállítású sportaerobik csoport ötletes koreográfiával, remek előadással második helyett jutott fináléba, ahol rendkívül szoros versenyben, 0.067 ezreddel lemaradva az első helytől szereztek ezüstérmet.

Az Ökrös, Ruzicska, Szőllősi, Hajdú, Makranszki, Simon, Farkas, Lőcsei alkotta Aerodance csapat szintén második legjobb eredménnyel jutott döntőbe. Fináléjuk a vártnál is izgalmasabbra sikerült, végül egy lehengerlő gyakorlat után bronzérem került a mieink nyakába.

Ezüstérmet szereztek a pécsiek kiválóságai vegyes páros kategóriában. Bali Dániel és Mazács Fanni klasszis páros produkciójuk mellett Farkas Balázzsal kiegészülve trióban is a dobogó második fokára léphettek.

Kiváló eredményeikkel a magyarok a nemzetek közötti összesített pontversenyben újabb bronzérmet szereztek.

A pandémia miatt múlt évről elhalasztott Világbajnokság egyben kvalifikációs eseménye volt a 2022-ben megrendezésre kerülő Világjátékoknak, melynek az egyesült államokbeli Birmigham ad majd otthont. A nem olimpiai sportágak Olimpiájaként is emlegetett multi-sporteseményre a magyar aerobik válogatott 4 biztos kvótát is szerzett. Kovácsné Laurinyecz Julianna, a Flex-HD SE elnöke elismerően nyilatkozott a csapat teljesítményéről:

„Edzőként és a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakág vezetőségi tagjaként is rendkívül büszke vagyok válogatottunkra. Négy versenyszámban, az elődöntőben 1-6. helyezett nemzetek szerezhettek kvótát, öt biztos, és egy szabad kártyás helyre. A mieink remek teljesítményükkel már mind a négy kategóriában biztos résztvevői a Világjátékoknak.”

Kovács Judit, a Flex-HD SE edzője meghívott versenybíróként vett részt az eseményen:

„Már a 2016-os és 2018-as Világbajnokság eredményei is mutatták, hogy a jelenlegi felnőtt aerobik válogatottunk nagyon erős. A mostani öt VB éremmel azonban az előzetes várakozásokat is sikerült felülmúlni. Igenis helyünk van a top nemzetek körében, és keményen dolgozunk tovább azon, hogy jövőre Birminghamben még fényesebb magyar eredmények születhessenek.”

A sporttörténeti eredményeken kívül diplomáciai siker is született Bakuban. Hegyi Dórát, a Flex-HD SE egykori kiválóságát újra választották a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Sportolói Bizottságába, mint Aerobik Versenyzői Képviselőt. Dóra 2022. januárjától második ciklusát kezdheti tisztségében.

Idén további Magyar Kupa és Open versenyeken, valamint ősszel Európa bajnokságon vehetnek részt az aerobikosok. A Flex-HD SE május 12-13-án házigazdaként fogadja a sportág hazai képviselőit Nyíradonyban, az Aerobik Magyar Bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában