FOCI-EB 2020

2021.06.29. 10:39

Hatalmas múltra visszatekintő csata következik

Gareth Southgate szövetségi kapitányként feledtethetné a 25 évvel ezelőtti hibáját.

Egyedül Rahem Sterling lőtt gólt eddig az angoloknál | Fotó: AFP-archív

Fotó: AFP

Eddig már hat válogatott biztosította helyét a legjobb nyolcas mezőnyben, a hétvégi meccsek alapján Olaszország Belgiummal csap majd össze, Dánia pedig azok a csehek lesznek az ellenfelei, akik kiejtették a hollandokat. A hétfői meccseken sem maradtunk meglepetés és izgalmak nélkül, a spanyolok a rendes játékidőben elért 3–3-as döntetlen után 5–3-ra gyűrték le a horvátokat. A Franciország–Svájc találkozó szintén 3–3-ra végződött, de több gól ott már nem esett, így az idei Eb első büntetőpárbaja következett, amiből a svájciak kerültek ki győztesen. Így a regnáló Európa-bajnok Portugálok után az aktuális világbajnok Franciák is búcsúztak a tornától.

Eddig gyengélkedő óriások

Ha a Belgium–Portugália lett kikiáltva a nyolcaddöntők egyik slágermeccsének, akkor kétséget kizáróan az Anglia–Németország találkozó a másik. Kedd este 18 órától kezdődik a Wembley-ben a nagy hagyományokra visszatekintő párharc legújabb felvonása. Az örök mérlegben ugyan angol fölény mutatkozik, viszont nagy nemzetközi tornákat tekintve a németek örülhettek többször lefújáskor. Legutóbbi ilyen alkalom a 2010-es vb nyolcaddöntőjében volt, amikor 2–1-es német előnynél a játékvezető nem adta meg Lampard találatát, ami a kapufáról levágódva bő fél méterrel a gólvonal mögött ért földet. Aligha vigasztalja a háromoroszlánosokat, hogy ez a játékvezetői hiba is ösztökélte az azóta is rendszeresen alkalmazott gólvonal-technológia minél hamarabbi kifejlesztését. Az egyik legemlékezetesebb összecsapás a két gárda között az 1996-os, szintén a Wembley-ben játszott Eb-elődöntő. Karnyújtásnyira voltak attól az angolok, hogy a hazai rendezésű kontinenstornán döntőbe jussanak, de Gareth Southgate, a mostani szövetségi kapitány a tizenegyespárbaj során büntetőt hibázott, így a Nationalelf jutott a fináléba, amit aztán meg is nyert. Magyar szempontból is érdekes volt ez a találkozó, hiszen a nemrégiben elhunyt világklasszis magyar játékvezető, Puhl Sándor fújta a sípot kiválóan.

De visszatérve a jelenbe, az elmondható, hogy eddig egyik gárda sem a tőlük várt meggyőző játékot hozza. Harry Kane-ék ugyan kapott gól nélkül, veretlenül nyerték meg a D-csoportot, viszont mindössze kétszer találtak be a három összecsapáson, amitől nem ájultak el a szurkolók, sem a mindig kritikus angol sajtó. A németek tortúráját pedig a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hiszen a magyar válogatott kétszer is vezetett ellenük Münchenben a harmadik körben, csupán Leon Goretzka 84. percben szerzett egyenlítő találata segítette tovább Joachim Löw tanítványait a kieséses szakaszba. Mindentől függetlenül természetesen az Eb egyik legnagyobb presztízsű összecsapása vár a labdarúgás szerelmeseire.

Egyedül Rahem Sterling lőtt gólt eddig az angoloknál | Fotó: AFP-archív

Sárga-kék derbi

Végül, de nem utolsó sorban kedden este 21 órától jön a Svédország–Ukrajna párharc a glasgow-i Hampden Parkban. Aligha ez a leginkább várt meccs a nyolcaddöntők során, viszont az előre nehezen megjósolható végkimenetel tartogathat magában izgalmakat. A svédek némi meglepetésre Spanyolországot is megelőzve, veretlenül az első helyen végeztek az E-csoportban. Az északi gárda nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb futballt játszik eddig, ezt bizonyítja, hogy a három találkozójukon átlagosan 35,7 százalékban birtokolták a labdát és nyolc kaput találó lövésükből négy gólt is szereztek.

Az ukránok a még továbbjutó harmadikok között a leggyengébbek voltak, hiszen mindössze három pontot kellett gyűjteniük ehhez a C-csoportban. A fogadóirodák által a torna legesélytelenebb csapatának kikiáltott Észak-Macedónia legyőzésén kívül Hollandia és Ausztria is nagy falatnak bizonyult Sevcsenkoéknak. Ukrajna az eddig minden gólban tevékenyen részt vevő Jarmolenko és Jaremcsuk villanásaiban bízhat. A két gárdának mindenesetre nagy lehetőség, hogy nem top csapattal hozta őket össze a sors.

Mint ahogy eddig is, az Európa-bajnokság minden találkozóját élőben közvetíti az M4 Sport csatorna.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában