kézilabda

2021.03.22. 20:32

Köstner Vilmos: elbírta a terhet a válogatott

Köstner Vilmos amondó, a kijutás az egész magyar kézilabda társadalom sikere.

Gyõr 20191112 Nõi Kézilabda NB1 bajnoki mérkõzés Gyõr DVSC Köstner Vilmos Foto: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Kezdjük a legfontosabbal: ahogy azt már korábban jeleztük, kijutott a tokiói olimpiára a magyar női kézilabda válogatott. Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a második helyen végeztek a győri olimpiai selejtezőtornán, ezzel megváltva a repjegyet az ötkarikás játékokra.

A vasárnap esti, oroszok elleni zárómérkőzés tétje a csoportelsőség mellett az volt, hogy melyik csapatot melyik kalapból sorsolják majd ki a tokiói viadal valamelyik hatos csoportjába. Mivel végül az oroszok nyertek 29–23-ra, ők kerültek a második, míg a mieink a harmadik kalapba, így biztossá vált, hogy a friss Európa-bajnok Norvégiát nem tudja elkerülni a válogatott.

A selejtező múlt pénteki felvezető cikkében Köstner Vilmos, a DVSC egykori vezetőedzője nem titkolta, volt benne aggodalom a hétvége előtt, ám szerencsére a magyar csapat talán a legszebb reményeket is felülmúlta a szereplésével.

„Az az igazság, hogy én sokkal nehezebb küzdelemre számítottam”

– ismerte el a Hajdú-bihari Naplónak a Hajós Alfréd-díjjal is rendelkező szakember. – Féltettem a válogatott szakmai stábját és a játékosokat is ettől a selejtezőtől. Szerencsére a félelmeim nem váltak valóra, mert az első két meccsen remek teljesítményt nyújtott a magyar válogatott. Mondhatjuk azt, hogy nem volt nehéz a kazahok ellen, de egy ilyen selejtezőn soha nincs könnyű meccs, mindig nagy a tét. A szerbek elleni mérkőzésen jó hozzáállással, a védekezés és a kapusteljesítmény dominanciájával magabiztosan, folyamatosan növelve az előnyt, az eredmény kimeneteléről egy pillanatnyi kétséget sem hagyva győzött a válogatott elérve azt a célt, amelyet egy ország dédelgetett. Ez nemcsak a magyar női kézilabda válogatott és ez közvetlen szakmai stáb, hanem az egész magyar kézilabda társadalom sikere, amellyel a sportág ismét a méltó helyére került – hangsúlyozta a mesteredző.

Korábban a Napló hasábjain is többször volt szó róla, hogy a magyar játékosok alulteljesítenek teher alatt, és ez bizony korábban előfordult nagy magyar klasszisokkal is. Szerencsére a múlt hétvégén ebből semmi nem látszott, amikor kellett – nevezetesen a szerbek ellen -, akkor teljesítettek legjobban a lányok.

Köstner Vilmos ezt többek között azzal is magyarázza, hogy a szakmai stáb jó érzékkel állította össze a keretet, megfelelő volt a fiatalok és a rutinosabbak aránya a válogatottnál.

– Azt nem szabad elhallgatni, hogy a prímet azért a tapasztaltabb játékosok vitték – szögezte le.

„A tornán a legmeggyőzőbb teljesítményt Szöllősi-Zácsik Szandra nyújtotta, mellette a csapat motorjának bizonyuló Kovácsics Anikó volt a másik húzóember. A kapuban Bíró Blanka is megfelelő teljesítményt nyújtott, főleg a szerbek ellen remekelt, számos ziccert és átlövést védett fontos pillanatokban. A széleken is a megszokott produktumot nyújtotta Lukács Zsófia és Márton Gréta is.”

– A fiatal Kovács Anetten látszott a lámpaláz, sok helyzetet hagyott kihasználatlanul, míg Schatzl Nadine sérüléséből visszatérve még nem érte el azt a magabiztos teljesítményt amire képes. Védekezésben Tomori Zsuzsa tapasztalata és középső védekezése sokat ért, de mellette a másik oldali hármas védők – akár Szekeres Klára, akár a beállóban szerepet kapó Helembai Fanny – is jól teljesítettek. Az oroszok elleni utolsó meccsen azért meg-megvillant a két debreceni fiatal is. Nem vallottak szégyent, bár a teljesítményükön még azért látszott a tapasztalatlanság, és az izgalom. Összességében minden magyar kerettag hozzá tudott tenni a továbbjutáshoz, amely egyértelműen jelezte, hogy nemcsak szakmailag, hanem mentálisan is előrelépett a csapat, amely elsősorban a tapasztalatára építve vívta ki a tokiói repülőjegyet – mondta el Köstner Vilmos.

Az olaszok ellen

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában hétfőn megtartották a 2021-es világbajnokság második selejtezőkörének sorsolását. A magyar válogatott Olaszországgal találkozik majd, az oda-visszavágós párharc győztese pedig részt vehet a spanyolországi tornán.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában