ugrás az ismeretlenbe

2020.11.11. 21:17

Tanulságos szezonon van túl az ifjú motoros

Hiába a jó nyers tempó, Varga Tibi többször is önhibáján kívül veszített értékes pontokat.

Fotó: Varga Tibor-archív

Túl van első Northern Talent Cup-os szezonján Varga „Szikla44” Tibi. A Forty Racing 13 éves versenyzője a 13. helyen végzett a MotoGP-versenyeket is szervező Dorna által életre hívott sorozat 26 fős mezőnyében.

A jól sikerült szezon eleji teszt és a szeptemberi sachsenringi, illetve lauzitsringi fordulók után a hajdúsági pilóta bizakodva várta a hockenheimi és a záró, brno-i versenyeket – bár ha tudja, hogy miken kell majd keresztül mennie, talán nem ült volna tűkön már napokkal az indulás előtt.

A sebesség rajongói között híres pálya Hockenheim, de inkább az autóknak fekszik, így ennek megfelelően nagyon huplis volt a az aszfaltcsík, elmondása szerint Tibi nem is igazán tudott megbarátkozni vele. Ennek ellenére a vizes edzésen még harmadik volt, száraz pályán pedig a hatodik legjobb idővel kvalifikált, ami a második rajtsort jelentette a versenyre. Azon a futamon, ahol sajnos a magyar fiú már a felvezető körben elesett, aminek következtében letört a lábtartó és a váltókar is, így a szabályok miatt a mezőny után, a 26. pozícióból kellett elrajtolnia. Tibi ugyan feljött a 12. helyre, de a balszerencsés megmozdulás miatt értékes pontoktól esett el.

A második versenye sem alakult sokkal jobban: a motor hátulja folyamatosan elpattogott, a fiatal magyar végül a 17. helyen fejezte be a versenyt, összességében a reményekhez képest egy nagyon rossz hétvégét zárva.

A negyedik, brnoi versenyhétvégére sem jó előjelekkel készült a hajdú-bihari kislegény, hiszen sokáig betegséggel küszködött. Hosszas hezitálás után végül elutazott a csapat Csehországba, hiszen a brno-i versenycsík az előző ringekhez képest Tibinek hazai pályának számított, többször versenyzett már ott, és úgymond érzi is a ritmust rajta.

Fotó: Varga Tibor-archív

Ám a betegség nyomot hagyott a pilóta fizikai állapotán, a versenyző saját bevallása szerint sem fáradt még el úgy motorozás közben, mint a kvalifikáció alatt. Ennek fényében nincs mit csodálkozni azon, hogy a korábbi legjobb köridejétől 2 másodperccel elmaradó fiatal miért ”csak” a 14. helyre hozta be a vasat az időmérőn.

De még hátra volt a fekete leves: az első verseny felvezető körén leesett a kuplungkar, ami önmagában is probléma, de ha ez a rajt után történik, akkor még így is teljesíthető lett volna a futam. Ám mivel előtte történt, a verseny már azelőtt véget ért a magyar számára, hogy igazából elkezdődött volna.

A második versenyre elkészült a motor, de legyengült állapotban, versenykilométer szempontjából nagy hátrányban – a pályát fokozatosan megszokó mezőny általában 1-2 másodpercet gyorsul a második futamra – csodára nem igazán lehetett számítani.

– Az első verseny felvezető körén ugye leesett a kuplungkar, a másodikon pedig egy nagyon rossz rajtot követően a 19. helyen találtam magam – elevenítette fel a Hajdú-bihari Naplónak Varga Tibi. – Tíz köröm volt, hogy feljebb zárkózzak, végül a 11. helyen intettek le. A totális kimerültség mellett akadtak más momentumok is, amik hátráltattak abban, hogy úgy teljesítsek ezen a hétvégén, ahogy szerettem volna. Szélárnyékból kibújva nem tudtam előzni, csak féktávon, ami figyelme véve, hogy koromból adódóan én voltam az egyik legkönnyebb versenyző a mezőnyben, akkor érthetetlennek tűnt. Az utolsó két körre a motorom teljesen elerőtlenedett, 10 km/órával tudott kevesebbet, de legalább kibírta a versenyt. Jövőre remélem szerencsésebb leszek, és egy sokkal nyugodtabb, eredményes szezont futok majd – nyilatkozta a „Szikla”.

A pilóta karrierjét a kezdetektől segítő édesapa, Varga Tibor így összegzett a Naplónak: – Még nem ülepedett le bennem minden, akadnak olyan dolgok, amiket még ki kell elemeznünk. Egy tapasztalt csapattal vágtunk neki az idénynek, természetesen mivel egy új versenysorozatról van szó, így kicsit ugrás volt az ismeretlenbe mindenkinek. A tesztek és a versenyhétvégék alatt kellett kiismernünk a motort, próbálgattuk a beállításokat, némelyik pályán beletaláltunk, volt olyan, ahol mellé nyúltunk, de ez benne van a versenysportban. Szeretnénk ismét elindulni a sorozatban, de már levonva az első idény tapasztalatait, hogy 2021-ben a lehető legkevesebb tényező hátráltassa a sikerességünket – mondta el Varga Tibor.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában