megosztotta titkát

2020.02.20. 16:52

A futball „minisztere” lett

A Loki korábbi játékosa és edzője, Dunai Antal mindig szívesen tér vissza a cívisvárosba.

Horvtorszg Split 20191009 Labdargs EB selejtez edzs Horvtorszg Magyarorszg Dunai Antal Foto Trk Attila - Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport / Török Attila

Idén is több illusztris vendége volt a hagyományos Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa döntőjének Debrecenben. Előbbi kiírás névadója sajnos már nem lehet köztünk, azonban fia képviselte a legendás futballista családját, de ott volt a DESOK csarnok Kozma Mihály, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke vagy Dunai Antal olimpiai bajnok focista is.

Játszott Grosics ellen

Utóbbi volt a Loki játékosa és edzője is, és készségesen szakított időt a Napló olvasóira.

– Szívesen futballoztam és trénerkedtem a cívisvárosban annak idején, de mivel nem voltak jók az eredményeink, hamar elküldtek – mondta az újpesti ikon. – Pedig nagyon sok jó játékosom volt, akik az atlantai olimpián is ott voltak a csapatomban 1996-ban. Sajnos, azóta sem jártunk az ötkarikás futballtornán... Remek embereket is ismertem meg az akkori olimpiai válogatott debreceni tagjaiban: Szatmári Csabában, Sándor Tamásban, Madar Csabában, Pető Zoltánban és Dombi Tiborban. Kár, hogy odakint nem tudtunk jobb eredményt elérni, három vereséggel jöttünk haza, pedig több volt abban a gárdában. De ne feledjük, a világbajnokokkal, többek között Ronaldóval is felálló brazilok, a kiváló erőkből álló Nigéria és Japán voltak az ellenfeleink. Mindig örömmel térek vissza a városba, szeretek részt venni az ehhez hasonló programokon. Természetesen magam is nagy tisztelője vagyok Buzánszky Jenőnek, és az Aranycsapatnak, tehát itt a helyem. Grosics ellen még játszottam is 18 éves koromban – fogalmazott az európai ezüstcipős labdarúgó.

A mozgás a recept

Fotó: Nemzeti Sport / Török Attila

Az 1968-as olimpia bajnoka hetvenhét évesen is rendkívül fitt és mozgékony, ennek a receptjét „elkértük” tőle.

– Hetente négyszer két órát mozgok. Az egyik szálloda konditermébe járok, több régi olimpikonnal együtt, én azonban nem csevegni, hanem edzeni járok – árulta el mosolyogva Dunai. – Hetvenhét éves vagyok, de három hetet simán letagadhatok. Önmagam legyőzése a cél a tréning során, ez sokat használ lelkileg is. Ha elutazom, és nem tudok edzeni, akkor hiányérzetem van, és bánt belül, hogy nem teljesítettem az aznapi penzumot. A feleségem szokta mondani, hogy nem vagy már húszéves, de ez nem számít, mozogni kell – fogalmazott a legenda, akinek a családjában szinte mindenki vegetáriánus, ő nem, de csak könnyű ételeket fogyaszt: sok halat, zöldséget és gyümölcsöt.

Az egykori gólvágót annak idején Kubala László, a Barcelona híres magyar támadója juttatta ki Spanyolországba, ahol tíz évet húzott le a Xerez CD, a Real Betis, a CD Castellón, a Real Murcia és a Levante kispadján. Erre az időszakra a rá jellemző módon, tipikusan dunaisan emlékezett vissza. – A nyolcvanas években itthon a Dunai elvtárs volt a bevett formula, amikor azonban kimentem, az elnök állandóan „misternek” szólított. Mivel akkor nem beszéltem nyelveket, először felcsillant a szemem, hogy miniszter leszek, de végül megmaradtam edzőnek – mesélte.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában