úszás

2019.11.28. 16:38

Előfordul, hogy lépni kell

Kókai Dávid szerint edzőként azért tevékenykednek, hogy a versenyzőiket a céljaik eléréséhez segítsék.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, akivel 2018 nyara óta dolgoztak együtt – robbant a hír szerdán. A magyar klasszis közleményben tudatta a döntése okát, az Iron Lady nem finomkodott, szerinte Petrov nem nőtt fel a feladathoz.

„Az idei világbajnokságon megingott a bizalmam az edzőmben, mert úgy éreztem, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint én. Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek” – írta Hosszú Katinka, aki továbbá kijelentette, egyedül készül fel a tokiói ötkarikás játékokra.

Alkalmazkodni kell hozzá

Lapunk kíváncsi volt egy olyan helyi szakember véleményére az ügyről, aki szintén egy világklasszissal dolgozik együtt. – Katinka tudatossága és határozottsága rendkívül tiszteletre méltó, biztos vagyok benne, hogy pontosan érzi és tudja mire van szüksége a további fejlődéshez. A körülötte dolgozó szakembereknek képesnek kell lenniük alkalmazkodni hozzá, és a közös célokat szem előtt tartva, maximális odaadással dolgozni. Edzőként azért tevékenykedünk, hogy a versenyzőinket a céljaik eléréséhez hozzásegítsük, többnek kell lenniük velünk, mint nélkülünk. Ha ez nem teljesül, ilyen magas szinten lépni kell, ettől még minden résztvevő egyformán értékes, de más felállásban talán mindenki jobban tud majd érvényesülni. A közösen szerzett tapasztalataik csak tovább építették őket, nagyon sok sikert kívánok mindkettőjüknek a folytatáshoz – nyilatkozta a Naplónak Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyosúszó szakosztályának vezetője, többek között Senánszky Petra edzője.

A korábban Svájcban dolgozó Petrov Árpád az Index megkeresésére reagált e-mailben. „Keményen dolgoztunk, Katinka mindent megtett a vízben, én pedig próbáltam képességeimhez mérten segíteni a parton, aminek az eredménye hat világbajnoki és egy Európa-bajnoki cím lett” – fogalmazott a szakember, majd azt is hozzáfűzte, hogy ő lesz Katinka legnagyobb szurkolója Tokióban és az olimpia után is.

Sós Csaba szövetségi kapitány is megszólalt az ügyben. „Nekünk az a legfontosabb, hogy Katinka védje meg olimpiai bajnoki címeit Tokióban, e tekintetben pedig nem féltem őt, hiszen mindig eléri a célját” – olvasható a kapitány véleménye az nso.hu-n.

HBN

Ezek is érdekelhetik