salakmotor

2019.07.01. 09:30

Francia és olasz öröm Terenzanóban

A magyar csapat a hetedik helyen végzett, így nem jutott be a döntőbe.

Fotó: Mán László

Szombat este az olaszországi Terenzanóban rendezték a páros Európa-bajnokság elődöntőjét. A hét országot felvonultató viadalon hazánkat a SpeedWolf Debrecen vaspapucsosa, Kovács Roland mellett Magosi Norbert, valamint Fazekas Dennis képviselték.

Az előzetes rajtlistához képest több változás történt: a házigazda taljánoknál Nicolas Covatti helyett Nicolas Vicentin húzta a gázt, a norvégoknál Lasse Fredriksent Kenneth Smith váltotta, az ukránoknál Sztaniszlav Melnyicsukot pedig Andrij Rozaljuk helyettesítette.

A viadal maga 4 óra 15 perc hosszúságúra sikeredett, a végére a pálya már alkalmatlan volt versenyzésre. A pálya nem éppen ideális állapota miatt a pilóták estek-keltek, a vezetőbíró kétszer is lement megnézni az ovált, hogy legyen-e folytatás. A rendezők a pályakarbantartásnál próbáltak javítani a salakon, de abban sem volt köszönet, még rosszabb lett a helyzet.

Különfutam

A versenyt végül a franciák nyerték, a második hely Olaszországé lett, így ez a két együttes jutott be az oroszországi fináléba, melyet augusztus 29-én rendeznek. Az azonos pontszámmal végzett olaszok és finnek között különfutam döntött a továbbjutásról. A magyarok közül Kovács Roland összesen 6, Fazekas Dennis 4, míg Magosi Norbert három pontot szerzett, lapunknak a SpeedWolf Debrecen versenyzője értékelte a terenzanói eseményeket.

Nagy kockázat

– Ha nem a pályával kellett volna foglalkoznunk, akkor odaérhettünk volna a negyedik helyre, mert tényleg úgy állt oda a csapat, hogy akkor próbáljuk meg, adjunk bele mindent. De látva, hogy a pilóták többet estek, mint az eső azt beszéltük, a testi épsége mindenkinek fontosabb annál az 1-1 erősen kérdéses pluszpontnál amely miatt nagyon komoly kockázatokat kellett volna felvállalni. A pálya minősége méltatlan volt a verseny rangjához, körülbelül azzal voltunk elfoglalva, hogy motoron maradjunk. Mondtam is a rendezőknek, hogy pár hete amikor az olasz bajnokin szakadó esőben versenyeztem ugyanitt, ezerszer jobb volt az ovál. A finneknél Lahti a második esése után azt mondta, neki elég volt, köszöni szépen, így Aarnio magára maradt. Vele beszélgettünk egy pár szót a verseny végén, kiderült, hogy borda- és csuklótöréssel küszködött. Összeakadt Loktajevvel, mert az ukrán belemotorozott hátulról, hatalmasat bukott, de végignyomta a versenyt… nem tudom, hogy miből van az a srác – mondta el Kovács Roland.

A mieink futamai:

1. futam: Magyarország-Szlovákia 3-3 (Magosi (2), Kovács (1))

4. futam: Magyarország-Ukrajna 2-4 (Kovács (2), Magosi (0))

8. futam: Magyarország-Olaszország 1-5 (Magosi (1), Kovács (0))

11. futam: Magyarország-Finnország 1-5 (Fazekas (1), Magosi (0))

15. futam: Magyarország-Franciaország 3-3 (Fazekas (2), Kovács (1))

18. futam: Magyarország-Norvégia 3-3 (Kovács (2), Fazekas (1))

A magyarok közül Kovács Roland összesen 6, Fazekas Dennis 4, míg Magosi Norbert három pontot szerzett.

A verseny végeredménye:

  • Franciaország 24 pont
  • Olaszország 21 pont
  • Finnország 21 pont
  • Ukrajna 18 pont
  • Norvégia 14 pont
  • Szlovákia 13 pont
  • Magyarország 13 pont
  • Franciaország és Olaszország jutott be az oroszországi fináléba, melyet augusztus 29-én rendeznek. Az azonos pontszámmal végzett olaszok és finnek között különfutam döntött.

    MSZ

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában