Megemlékezés

2024.01.11. 18:45

Karácsony Sándorra emlékeztek Földesen

Megújult a falu szülöttének munkásságáról szóló kiállítás.

Péter Imre

Elsőként a nyolcadikos diákok tekintették meg a kiállítást

„Hármas feladat előtt állunk. Nevelésünket, a szerint, amint bajainak diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá, és hatékonnyá tennünk.”

E gondolatokat dr. Karácsony Sándor, a XX. század nagy magyar gondolkodója, a tudós professzor, filozófus-író, korának ismert közéleti személyisége fogalmazta meg 1943-ban, Szárszón a Magyar Élet táborozáson tartott máig emlékezetes előadásában. Munkásságára 133. születésnapján, január 10-én az Önkormányzat, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság emlékezett.  

A XX. századi magyar neveléstudomány kiemelkedő személyiségének élettörténetét, Földeshez való kötődését, a ma is aktuális pedagógiai gondolatait, a magyar nevelés és művelődés újra formálásáért vívott emberöltőnyi küzdelmét az intézmény igazgatója, Balázsi Erzsébet idézte fel megemlékezésében. Elmondta, hogy az iskola osztályai ma és a következő napokban felkeresik a közelmúltban megújult Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítást, ahol a Községi Könyvtár munkatársai mutatják be a gyűjteményt, a tudós professzor életútjának állomásait.

A megemlékezésen az Önkormányzat, az intézmény és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság koszorúkat helyezett el Karácsony Sándor domborművénél.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában