Hajdú hagyományok

2023.12.15. 17:13

Csaknem kétszázezer emberben hagytak nyomot a hajdú-bihari programok

Koncertek, előadások, táborok színesítették a vármegye különböző településeit.

Hajnal László

Szőnyi Sándorné, a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Program Megvalósító Csoportjának vezetője

Forrás: Czinege Melinda

December 31-én ér véget A hajdú hagyományok nyomában, a projekt záróeseményén Szőnyi Sándorné, a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Program Megvalósító Csoportjának vezetője összegezte a programsorozat elért eredményeit a  debreceni Vármegyeháza Árpád-termében.

A csoportvezető elmondta, a projektet 1 milliárd 231 millió forintnyi támogatásból valósította meg a vármegye önkormányzata, konzorciumban a Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel.

Film, színház, élmény

– A projekt jelentős részét képezte az Agóra tudományos élményprogramok megszervezése, mellyel célul tűztük ki, hogy biztosítsuk a vármegye oktatási és nevelési intézményeinek gyermekei, tanulói részére a lehetőséget, hogy edukációs előadások és bemutatók alkalmával érdekes, tudományos alapú kísérleteken keresztül szerezzenek ismereteket környezetükről – mondta. Hozzátette, az élményközpontot az előzetesen regisztrálók ingyenesen látogathatták, így 19 ezer hajdú-biharinak sikerült biztosítani a különleges élményt.

Mint mondta, összesen 90 alkalommal sikerült színházi, gyerekszínpadi előadásokat megszervezni a települések igényeinek megfelelően. Emellett a projekt része volt 50, vármegyei értékeket bemutató és a hajdú identitást erősítő kisfilm elkészítése.

– Szerettünk volna egy olyan tárgyat, relikviát készíteni, amelyet a vármegyei hagyományok megőrzéséért, feltárásáért, és vármegyénk fejlődéséért végzett elhivatott tevékenységekért adományozhatunk. A választásunk a Bocskai-szablyára esett, összesen 150 darabot sikerült elkészíteni 2021-ben – folytatta a sort Szőnyi Sándorné.

Hozzátette, interaktív vándorkiállításokat is szerveztek 15 településen, valamint 300 példányban elkészült a Hajdú-Bihar valamennyi települését ábrázoló puzzle, mely tovább erősíti az összetartozás érzését.

Több mint tízezer példányban készültek el egyházi kiadványok, valamint a Hajdú-Bihar Megye Legendáriuma című kötet, melyek az egyház oktatásban és művelődésben betöltött szerepét, egykori és mai jelenlétét, valamint a helyi közösségét életét hivatottak bemutatni.

Könnyűzenei koncertek, ismert fellépők

A hagyományőrző programok és a népi kultúra bemutatása mellett fontos célunk volt, hogy a családok, közösségek megtalálják a számukra leginkább tetsző eseményeket. Így alkalmat teremtettünk közösségi találkozókhoz a tartalmas és vidám együttlétre

– emelte ki.

A csoportvezető elmondta, a nagyobb rendezvények mellett 116 alkalommal kisebb költségű, de számos látogatót vonzó családi napot, gyermeknapokat is megszerveztek.

Sikerült valóra váltani az elképzeléseket, így a vármegye 13 településének egy-egy ikonikus épületére szerkesztett animációt kisfilmet vetítettek a Fényfestések alkalmával, melyek Hajdú-Bihar motívumait, természeti kincseit, a pásztorélet szépségét mutatják be. Továbbá népi hagyományokat bemutató táncházakat és interaktív mesefoglalkozásokat is tartottak, de ugyanígy helyt kaptak játszóházi és alkotói napok a programsorozatban.

– Nagy előkészítést és munkát igényeltek a hagyományőrző táborok, melyeket a vármegye különböző településein 16 alkalommal szerveztünk meg, változatos tematikával, a helyi adottságok figyelembevételével. Szintén nagy igény volt az ismeretterjesztő előadásokra, melyre rengeteg pozitív visszajelzés érkezett – vázolta fel, hozzáfűzve, a Kultúr-estek is nagy létszámban vonzották a közönséget.

Egy kisebb programsorozat is létrejött

Szőnyi Sándorné beszélt az önkormányzat Együtt, közösségben Hajdú-Biharban című projektjéről is, mely lényegesen kevesebb, mindössze százmillió forintból valósult meg.

Mint mondta, ezeken a programokon 1236 fő jelent meg. Része volt egy felnőtt alkotótábor, az itt elkészült művekből pedig egy vándorkiállítást is szerveztek. Nagy sikere volt az interneten meghirdetett rajzpályázatnak, melyen a 6 és 14 év közötti korosztály vehetett részt. A díjazott alkotásokat szintén tárlaton tették közzé.

– A program során készült alkotásokat egy négyezer példányban magyar, valamint ötszáz példányban angol nyelven kiadott kötetbe gyűjtöttük össze. A projekt megvalósítása során emlékérméket készítettünk, a közösségi, térségi identitás és a közösséghez kötődés jelképeként – mondta Szőnyi Sándorné.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés elnöke összegezte, ugyan a vármegye logója alatt végezték el a munkálatokat, azonban a települések együttműködése nélkül nem lehetett volna sikeres a megvalósítás. Elmondta, a befektetett munkának köszönhetően sikerült úgy felhasználni a forrásokat, hogy valódi élményt adjanak az embereknek. Az elnök rámutatott, noha a legtöbben az infrastrukturális fejlesztésekben mérik a fejlődést, szerinte legalább ennyire fontos megtalálni, hogy egy-egy településen milyen kulturális igények vannak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában