„A hajdú hagyományok nyomában”

2023.12.06. 12:47

Egyházi kötetet kapnak a hajdú-bihari görögkatolikus iskolák

Haon.hu

Tasi Sándor alelnök és Seszták István főhelynök atya

Forrás: hbmo.hu

A „Görögkatolikusok Hajdú-Bihar megyében” című kiadványt a vármegye önkormányzata jelentette meg, a régi hagyományok, szokások, történelmi múltunk felelevenítését és ápolását célzó „A hajdú hagyományok nyomában” projekt keretében. Az önkormányzat közlése szerint a könyv végigkalauzolja az olvasót a vármegye görögkatolikus vallási életének történetén, a kezdetektől a 20. századig. A kötet hiánypótló, hiszen a hazai történetírás alig foglalkozott a hazai görögkatolikusok múltjával, holott magyarságunk vallási alapon való elismeréséért egy fél évszázadon át küzdöttek. A kiadvány remekül összefoglalja, amit e nagymúltú, de sokáig mellőzött vallási irányzatról tudnunk kell.

A könyvből a vármegye önkormányzata az összes hajdú-bihari görögkatolikus általános iskolának és középiskolának ajándékoz osztályonként egy-egy példányt, így összesen csaknem 150 kötet jut el a vármegye 6 intézményébe. Továbbá minden iskola kap a – szintén a vármegye önkormányzata gondozásában megjelent – Pásztortüzek a Hortobágyon című könyvből is 10-10 darabot.

A kiadványokat december 6-án Seszták István főhelynök atya vette át Tasi Sándortól, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata alelnökétől Debrecenben, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában