Káprázatos

2023.11.17. 22:14

Debrecennel együtt lélegzett a Nagytemplom a Fények Éjszakáján - fotókkal

Az eső ellenére erővel töltötte fel a közönséget a néhány percbe sűrített cívis történelem.

Hajnal László

Az eső sem tántorította el az érdeklődőket

Forrás: Czinege Melinda

Csaknem tíz percen keresztül csodálhatták az érdeklődők Debrecen főterén a Nagytemplomra kivetített audio-vizuális élményt. Az épület vonalaira szabott fényfestés a város történelmi eseményeit mutatta be, valamint a főnix madárként elégő, majd hamvaiból újjászülető város üzenete is kivetült a térhatású animációban, mely A hajdú hagyományok nyomában programsorozat részeként Hajdú-Bihar Vármegye önkormányzatának jóvoltából valósult meg.

A zuhogó eső dacára megtelt a Kossuth tér, ahol a fényjáték előtt a koraszülöttek világnapja előtt tisztelegve egy összefonódó kezet vetítettek a Nagytemplomra, a performanszot követően pedig a Lesz Dance formációja kápráztatta el tánctudásával a közönséget.

CM20231117_Lila fény_Nagytemplom_koraszülöttek_HAON (16)
A Koraszülöttek napjára is megemlékeztek
Forrás: Czinege Melinda

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora úgy fogalmazott, az ország legszebb református templomának szerepe, hogy falai között megpihenjünk, elcsendesedjünk, megéljük a lelki békességet, és hálát adjunk az életnek. Emlékeztetett rá, amikor Isten megteremtette a világot, visszatekintve megállapította, hogy amit alkotott, az jó. Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt időszakban a vármegyében megvalósult fejlesztéseket és elvégzett munkát hasonlóképpen tudjuk mérlegre tenni.

Debreceniként büszkeség őrizni a hagyományokat

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, ebben az évben 12 település jellegzetes épületére vetítették ki fényjátékot. Mint mondta, a fényfestésnek egyfajta üzenete van, amely a Debrecenben megjelenő szellemiségét és gazdag kulturális örökségét mutatja be, melyet 8-10 percben meglehetősen nehéz összefoglalni.

CM20231117_Fényfestés_Nagytemplom_HAON (23)
Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora, Papp László polgármester és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Papp László beszédében kifejtette, a Nagytemplom nemcsak Debrecen szíve, hanem a lelke is. Mint mondta, mindegy, kinek mi a hite vagy a vallása, mindenki számára rendkívül fontos szerepet tölt be Debrecen szimbóluma. A polgármester rendkívül inspirálónak nevezte a fényfestést. Büszkeségét fejezte ki, hogy a néhány perces fényjátékban összefonódtak a magyarság azon meghatározó személyei, akik közéleti, művészeti vagy irodalmi szempontból nagy hatással voltak a város életére. Mint mondta, debreceniként nagyon nagy büszkeségként éli meg, hogy Hajdú-Biharral együttműködve gondoskodni tud a város a tradíciók, a vallás és a nemzeti hagyományok megőrzéséről, hiszen Debrecen egy hatalmas, kihívásokkal teli változáson megy keresztül, azonban hisz abban, hogy közösen sikerül áthidalni az akadályokat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában