Koszorúzás

2023.11.20. 17:12

Szabó Magda halálának 16. évfordulójára emlékeztek a dóczys diákok és pedagógusok

Koszorúzással emlékeztek meg a debreceni író, Szabó Magda halálának 16. évfordulójáról hétfőn délelőtt a Dóczy Gimnázium előtti domborműnél.

Gubányi Patrik

Az esemény zárásaként megkoszorúzták a Dóczy Gimnázium előtt elhelyezett emlékművet

Forrás: Czinege Melinda

Az ünnepség közös főhajtással és imádsággal vette kezdetét Ablonczy Béla református lelkész vezetésével, majd Puskás István, Debrecen alpolgármesterének beszédét halgathatták meg az intézmény diákjai és pedagógusai.

– A mai koszorúzással egy kicsit zárjuk az idei évet. Azt az évet, amely Debrecen számára sok-sok kulturális és irodalmi évfordulót hozott, valamint alkalmat adott arra, hogy múltunk jeles szerzőivel, polgáraival többet foglalkozzunk, mint az szokás. Nem véletlen, hogy ezek a költők – köztük Csokonai Vitéz Mihály is – különös hangsúllyal voltak jelen az idei közösségi életben, hiszen bőven többek ők egy egyszerű irodalomtörténti tananyagnál. 

Ezek a személyiségek a mai napig aktuális, érvényes dolgokat tudnak üzenni szerzeményeikkel arról, hogy mit is jelent debreceninek lenni

– fogalmazott Puskás István, aki rámutatott: Szabó Magda jelenléte minden nap megtapasztalható a városban sétálva. Néhány hónapja egy tűzfalfestményt is készíttettek az emlékére, amely segíthet megérteni e furcsa helyet, Debrecent.

Az alpolgármester hozzátette, a Dóczy Gimnázium diákjai kifejezetten szerencsések azért, hogy azok között a falak között járhatnak és tanulhatnak nap mint nap, melyekkel Szabó Magda köteteiben is rendszeresen lehet találkozni.

Látni életútjában az áldásokat

– Modern világunkban a halállal szembenézni sokkal megrendítőbb, hiszen a végesség tudatának felismerését a technikai vívmányok mindent megkönnyítő ereje akarva-akaratlanul a háttérbe szorítja. Mégse lehet a kesergés ajtajában megállni, hanem látni kell Szabó Magda kilenc évtizedes életútjában az áldásokat, s nekünk, olvasóknak megszámlálhatatlan különleges útjelzőt helyezett el műveibe, hogy jóval a halálunk előtt képesek legyünk változni – emelte ki megszólalásában Perla Erzsébet tanárnő, humán munkaközösségvezető. Rámutatott, hogy a halál a költő műveinek világától nem idegen, sőt egyes alkotásait szinte teljes egészében belengi, átjárja. Első regényének, a Freskónak az ihletadója kedvenc nagynénjének, Pelikánnak a temetése volt.

S mit tekintett Szabó Magda az élet értelmének? Válaszoljon ő maga egy interjúrészlettel, ami nem az egyik hősnője meghosszabbított monológja: egész életemben mindenkit, aki hozzám tartozott, jobban tudtam szeretni önmagamnál. Ennyi a titok

– zárta beszédét ezen idézettel Perla Erzsébet.

Az esemény zárásaként megkoszorúzták a Dóczy Gimnázium előtt elhelyezett emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában