Street art

2023.09.12. 14:21

Újabb tűzfal szépült meg Debrecenben, ez már a harmadik – fotókkal

A Piac utca 39. szám alatt készült el a város újabb falfestménye; a 90 négyzetméteres freskó az egykori Rickl-ház udvarát díszíti.

Bucsi Bernadett

Fotó: Molnár Péter

A Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum falfelülete, valamint a Piac utca 28. szám alatti épület Gambrinus köz felőli tűzfala után most a Piac utca 39. szám alatt is látványos alkotás lepheti meg a járókelőket. Az elkészült falfestményt szeptember 12-én, kedden adták át.

Ez már a harmadik falfestmény, mely éke lehet a cívisvárosnak. Az alkotás az egykori debreceni főutca képét idézi. A keddi ünnepségen Puskás István kultúráért felelős alpolgármester hangsúlyozta, hogy minden falfestménynek célja a város múltjának megidézése, történelmének tanítása. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a falfestmények az emlékezésnek is teret biztosítanak, így ez a mostani is.

Puskás István kultúráért felelős alpolgármester
Forrás: Molnár Péter

– Ez emléket állít egyrészt a Rickl család előtt, a dinasztia Debrecen életében hosszú éveken keresztül játszott szerepet, mint kereskedő család és mint a város polgárságának fontos tagja, de szorosan hozzákötődik Szabó Magda is, ilyen módon most ez a falfestmény az írónőről és az ő Debrecenhez való viszonyáról is mesél nekünk – tudatta.

Értékmegőrzés, közösségépítés

A most átadott falfestmény megvalósításához összefogásra volt szükség, ehhez a szövetséghez a Déri Múzeum is csatlakozott. – A Múzeumok Éjszakája előtti napokban adtuk át az új helytörténeti kiállításunkat, a Cívisek világa című tárlatot. Ehhez kapcsolódik a mai esemény is, hiszen a munkatársaink szerették volna társadalmasítani ezt a remek kiállítást, melynek hármas célt fogalmaztunk meg. Szerettük volna Debrecen múltját, történetét és kultúráját bemutatni a tárgyi emlékeken keresztül, emellett szerettünk volna elgondolkodtatni minden debrecenit arról, hogy mit is jelent számára a debreceniség, mit tud felvállalni ezekből a hagyományokból, mi az, amivel azonosulni tud, mi az, amit ápolni szeretne ebből a kulturális hagyományból. Harmadrészt pedig szeretnénk mozgósítani a közönséget a kulturális értékek megőrzésére, a közösség építésére – részletezte az ünnepségen Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója a festmény előtt
Forrás: Molnár Péter

A múzeum berkein belül Váradi Katalin történész gondozta a projektet. A szakember elmondta: a Cívisek világa című kiállításon sok témát és korszakot mutatnak be, ennek ellenére még mindig vannak olyan történetek, melyeket eddig nem sikerült a nagyérdemű elé tárni. 

Ezt többféle formában igyekszünk bemutatni, például a helyi érték várostörténeti fórumon keresztül, és most lehetőségünk adódott installáció formájában bemutatni a Rickl-ház történetét. Ez azért is érdekes, mert 130 évig meghatározó foltja volt a város történetének, mesél az idetelepülő idegenekről, hogy ők hogyan váltak cívisekké

– ismertette.

Váradi Katalin történész
Forrás: Molnár Péter

A történésztől megtudtuk azt is, hogy különböző érdekességek is vannak a helyről, ilyen például, hogy itt termesztettek először burgonyát, illetve itt világított az első utcai lámpás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában