Fotókkal

2021.06.24. 13:58

Hatalmas falfestményt avattak a debreceni középiskola épületén

A debreceni nyomdászat megalakulásának 460. évfordulója alkalmából készíttetett falfestményt a Debreceni Szakképzési Centrum a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum falára, melyet csütörtök délelőtt avatták fel a Kálvin téren.

Felfestmény avatás a DSZC Bethlen Gábor Szakközépiskolánál

Fotó: Kovács Péter

Az installáció az 1565-ben készült Werbőczy István hármas törvénykönyvének előlapját ábrázolja.

György Géza, az Alföldi Nyomda Rt. vezérigazgatója | Fotó: Kovács Péter

– A debreceni könyvnyomtatás több mint négy évszázados hagyományával rendelkező Alföldi Nyomda Rt. vezérigazgatója, György Géza az ünnepségen a debreceni nyomda történetéről beszélt, kiemelve a reformáció és Huszár Gál személyiségének jelentőségét. – A református hitélet gyakorlásához szükséges énekeskönyvek és egyéb kiadványok gyártása mellett a magyar művelődés, tudomány és oktatás fejlődéséhez szükséges tankönyvek tízmillióinak gyártása mellett a magyar nemzeti kultúra nyomtatott gyöngyszeme készült Debrecenben – utalt György Géza a falfestményre, valamint a Református Kollégium nagy hírű professzorainak nyomtatott munkáira a a XVI. és a XVIII. század között. – Ilyen volt Hatvani István Füveskönyve vagy Maróthi György híres Arithmeticája, II. Rákóczi Ferenc manifesztuma és a Habsburg-ház trónfosztását kimondó nyilatkozat – fejtette ki a szakember. Hozzáfűzte, hogy már a XVI. század közepén is Debrecenben volt Magyarország legnagyobb könyvgyára, és a mai napig így van.

Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Kovács Péter

Pósán László országgyűlési képviselő szerint Debrecen első tűzfalképe az esztétikumon túl a város identitását is kifejezi: Debrecenben ez a hagyomány tisztelete mellett az új iránti nyitottság.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja hangsúlyozta: az intézményben a szakemberképzés mellett az is fontos, hogy a diákok aktívak legyenek a város közösségi és kulturális életében.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja | Fotó: Kovács Péter

– Ez a program is része annak a stratégiai tervnek, mellyel terveink szerint a fiatalok Debrecen aktív polgáraivá válnak

„Üzenjük Debrecen értékeit és tradícióit, valamint a könyv szellemiségét”

– fogalmazott Tirpák Zsolt.

Puskás István alpolgármester | Fotó: Kovács Péter

Puskás István alpolgármester először arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ sok városában az ehhez hasonló falfestmények mindig üzennek valamit a településről, nem pusztán esztétikai jelentőségük van. A street art New Yorkban csak az 1970-es években indult el ugyan, mégis több évezredes szokás. Pompeiben ma is találunk ókori graffitiket, melyekkel a korabeli emberek üzentek egymásnak – foglalta össze Puskás István. A politikus szerint Debrecen látványának, közösségi életének ez az eleme nagyon hiányzott, és talán történelminek is mondható, hogy az első köztéri falfestmény megszülethetett Debrecenben. Debreceni identitásunk fontos eleme az irodalom, a könyvnyomtatás, a magyar nyelv, ezt többek között azzal is igyekszünk megjeleníteni, hogy pénteken nyújtjuk be csatlakozási pályázatunk az az UNESCO-hoz, az irodalom városa címért – mutatott rá az alpolgármester. Puskás István végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az új műalkotás többhetes tervezés és egyeztetés után, közösségi összefogásként jött létre.

A délelőttöt Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész és a Bethlen-iskola diákjainak zenés produkciója színesítette.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában