Találkozó

2023.10.04. 15:03

A legszebb magyar népdalok csendültek fel a Csapókerti Közösségi Házban

Vármegyei Népzenei Találkozót szervezett a Csapókerti Pávakör és a DEMKI.

Bekecs Sándor

A legszebb magyar népdalok csendültek fel a Csapókerti Közösségi Házban

Forrás: Molnár Péter

Vármegyei Népzenei Találkozót rendezett a Csapókerti Pávakör és a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház október 4-én. A több mint másfél évtizedes rendezvénynek az idén májusban átadott DEMKI Csapókert Közösségi Ház adott otthont.

Gratulálok, hiszen valóban mesterien és értékének megfelelően őrzi a magyar néphagyomány kincseit a város és annak valamennyi közössége

– méltatott köszöntőjében Tasó László országgyűlési képviselő. Mint mondta, a magyar népdal az egyik olyan dolog, amely megkülönböztet minket más népektől, kiemel közülük, hiszen más nemzeteknél nincs ekkora jelentősége a népdaloknak.

Nagyjából 300 ezer népdalunk van, melyek közül 150 ezer le is van jegyezve, s közülük több világhírűvé is vált köszönhetően olyan kutatóknak, mint Kodály Zoltán vagy Bartók Béla

 – fejezte ki.

Szilágyi Edina, Komolay Szabolcs, Tasó László és Tasi Sándor köszöntötte a megjelenteket 
Forrás: Molnár Péter

Szilágyi Edina, a csapókerti városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a város kiemelt feladata a kultúra, a néphagyomány és az ezeket őrző, ápoló közösségek, így a mostani rendezvény támogatása. – Úgy gondolom, kiváló munkát végez a DEMKI csapata és a Pávakör, ezért is kötelességünk, hogy támogassuk tevékenységüket, ahogy valamennyi csapókerti közösséget. Aki teheti, látogasson el a rendezvényeikre, hiszen itt barátságos, nyitott szívű emberek élnek – fogalmazott.  

Népdalokban őrzött gondolatok

Komolay Szabolcs, Debrecen önkormányzatának kulturális bizottságának elnöke gyermekkori emlékeit idézve elmondta, a magyar népdalokon keresztül fejezték ki érzelmeiket, gondolataikat, vágyaikat elődeink, ez teszi a közös éneklést igazi közösségi élménnyé. – 2006. óta adhatunk otthont ennek a rendezvénynek, s szolgálhatjuk a magyar népdalkincs ápolásának és továbbadásának ügyét – tette hozzá.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés alelnöke megjegyezte: bár a vármegye önkormányzatának egyik kiemelt feladata a fejlesztések koordinálása, de fontos tevékenysége között szerepel az is, hogy az itt élő emberekről gondoskodjon.

Azért járjuk a településeket, s bonyolítunk le több mint 400 rendezvényt, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a lakosokat és hozzájáruljunk a helyi identitástudatuk erősítéséhez

– fogalmazott. Hozzátette, e célt szolgálták az önkormányzat által kiadott kiadványok, köztük a Hajdú-Bihar vármegye képekben című könyv is, melyből egy-egy példányt most át is adott a fellépő csoportok vezetőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában