Kötetbemutató

2023.08.28. 14:27

Csodálatos képeken elevenedik meg Hajdú-Bihar a vármegyei önkormányzat két új könyvében

Hétfőn mutatták be a Hajdú-Bihar vármegye képekben és a Pásztortüzek a Hortobágyon című köteteket.

Bekecs Sándor

Forrás: Kiss Annamarie

Két új, a hajdú-bihari örökséget, kultúrát és értékeket bemutató kötet jelent meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat gondozásában. Az „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban” elnevezésű pályázat keretében kiadott könyveket augusztus 28-án, hétfőn mutatták be a szerzők a Vármegyeházán.

haon-debrecen-konyvbemutato
Forrás: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón felidézte: az elmúlt évek alatt igyekeztek olyan programok szervezni és olyan kiadványokat megjelentetni, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak Hajdú-Bihar értékei. Példaként említette, hogy a tavalyi évben négy kötetük is megjelent, melyek közül három a református, a görögkatolikus és a római katolikus közösség helyi történetét dolgozta fel, továbbá a Hajdú-Bihar Vármegye Legendáriuma, ami pedig hajdú-bihari mondákat, legendákat ismertette.

Ma két olyan kiadványt mutatunk be, amelyek képi és írott anyagai nemcsak egy vizuális utazásra viszik az olvasókat Hajdú-Bihar vármegye települési értékeinek kínálatában, hanem olyan információkat is átadnak, melyek sokak számára szolgálhatnak új ismeretekkel

– emelte ki a közgyűlés elnöke.

debrecen-konyvbemutato-haon
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Összesen 4000 magyar nyelvű, s további 500 angol nyelvű példányban készült a Hajdú-Bihar vármegye képekben című kötet. A szerző, Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának igazgatója a könyv ismertetése során hangsúlyozta: nem törekedtek a teljességre, hiszen korábbi kiadványokból már számos vármegyei értéket megismerhetett a nagyközönség.

A kötetben megtalálható a vármegye mind a 82 települése értékeinek bemutatása. A szerkesztés során célunk volt, hogy visszaadjuk az adott települések hangulatát

– hangsúlyozta a szerző.

haon-debrecen-konyvbemutato
Szendiné dr. Orvos Erzsébet levéltári igazgató
Forrás: Kiss Annamarie

Az olvasó a 256 oldalas könyv által ismerkedhet meg a vármegye különböző természeti értékeivel, épített örökségekkel, jeles és történelmi személyekkel; valamint legendákkal, népszokásokkal és gasztronómiai értékekkel is.

Új megközelítésben a Hortobágy

A másik könyv új megközelítéssel enged betekintést a Hortobágy életébe: a Pásztortüzek a Hortobágyon című könyvben egy idősebb számadó juhász, egy fiatal bojtár és egy természetvédelmi őr elbeszélésén keresztül kerülhet az olvasó még közelebb a puszta világához. A 160 oldalas, 227 képpel illusztrált könyv szerzője, dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója volt. – A szereplők más-más területről érkeztek – hiszen a fiatal bojtár a modern világot hagyta ott azért, hogy pásztor lehessen –, de mindhármukat összeköti a természet szeretete – mutatta be.

debrecen-konyvbemutato-haon
Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

– Ezer oldalakat meg lehetne tölteni a vármegye értékeiről. Csaba könyveit olvasva mindig az az érzés fog el, hogy egy élet is kevés lenne arra, hogy teljesen megismerjem a Hortobágyot. Minden alkalommal újabb és újabb ismeretek kerülnek elő – fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

debrecen-konyvbemutato-haon
Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette: az idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját a nemzeti park, s e jeles alkalomból igazán érdekes történetet adhatnak az olvasó kezébe. Mint fogalmazott, ajánlja a családoknak, gyerekeknek, hiszen olvasmányos és tanulságos; de ajánlja a szakembereknek is, hisz ők is találhatnak még újdonságokat a könyvben a Hortobágyról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában