Helyi kultúra

2023.09.11. 17:22

A komádi emlékház új falfestései is bemutatkoztak a hétvégi megemlékezésen

A zenés-verses előadással egybekötött emléknapot a Molnár Balázs Emlékházban tartották szeptember 8-án.

Rozsik Rita

Az emlékház belső szobája

Forrás: Rozsik Rita

Emléknappal tisztelegtek a komádiak dr. Molnár Balázs néprajztudós munkássága előtt. Az ünnepségen részt vettek a néprajztudós gyermekei, István és Balázs, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Tóth Ferenc, Komádi polgármestere, tovább képviselő-testületi tagok, a helyi intézmények vezetői és a civil szervezetek tagjai.

A jövő azoknak köszönhető, akik a régmúltban tettek a településükért

– hangzott el Bulcsu László köszöntőjében, aki kiemelten fontosnak tartja a lokálpatriotizmust, valamint dr. Molnár Balázs és Sulyok István, komádi származású püspök eszmei és tárgyi hagyatékának ápolását.

Tóth Ferenc beszédében említette az emlékház országosan is ritka, egyedi belső falfestéseit. 2021-ben a konyha és a tornác, idén pedig az épület újabb két helyiségnek, a belső szobának és a„tiszta” konyhának a közel 100 éves falfestéseit sikerült rekonstruálni a Teleki László Alapítvány által a Népi Építészeti Program keretein belül Tordainé Bucsi Ágnes festőrestaurátor kivitelezésével. A projekt összesen 14 millió 859 ezer forint volt, melyből a városi önkormányzat 2 millió 971 ezer 800 forint önerővel járult hozzá.

Koszorút helyeztek el

A köszöntőket követően Tóth Ferenc, Hidvégi László alpolgármester, a Molnár testvérek, Bulcsu László, valamint az Aranykor Nyugdíjas Klub elnöke, Mike Zoltán és elnökhelyettese, Kolozsvári András emlékkoszorúkat helyeztek el az épület falán, a Kurucz Imre szobrászművész által készített portrédomborműves emléktábla alatt.

A Molnár Balázs Emlékház udvarán a Körömvirág együttes és Pető Isvtán versmondó: Nevét idézik, de szellemét nem - Petőfiről az összetartozás jegyében című előadásukat hallhatták a meghívott vendégek, akik nagy tapssal jutalmazták a színvonalas produkciót.

Az esemény végén a vendégek megtekintették az emlékház helytörténeti gyűjteményét, valamint a frissen elkészült falfestéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában