Debreceni Egyetem

2023.06.04. 08:46

Háromrészes konferencián vizsgálták a tánckultúra antropológiáját Debrecenben

Az előadásokból készült tanulmánykötet három nyelven is olvasható lesz.

Forrás: unideb.hu

Véget ért a Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszék közös rendezésében március és június között szervezett, a tánckultúra antropológiai vizsgálatával foglalkozó nemzetközi konferenciasorozata, számolt be az egyetem hírportálja.

A tudományos tanácskozás márciusban az elmélet és praxis, intézményi keretek, oktatás és örökségesítés témakörét járta körbe, az áprilisi esemény középpontjában a tánckultúra antropológiája és művészetelméleti kontextusai álltak, kitérve a táncantropológia és a művészetelméleti megközelítések közös pontjaira, ugyanakkor az előadások az elméleti problémák mellett a gyakorlati alkalmazással is foglalkoztak.

A Csokonai Fórumban május 31-június 1. között tartott zárórendezvényen a tradicionális tánckultúra antropológiája volt a kiemelt téma. Előadások hangzottak el a városi közösség tánckultúrájáról, a színpadi néptáncművészetről, a történettudományi, néprajzi és antropológiai módszerek alkalmazásáról, és arról is, hogyan épülhet be a 21. századi köznevelésbe a tánc mint művelődéstartalom.

A konferencia keretében újította meg tudományos-szakmai együttműködését a DE és a Magyar Etnokoreológiai Társaság, mutat rá a hirek.unideb.hu.

A három konferencia előadásaiból készült tanulmányokat tartalmazó kötet magyar, angol és román nyelven várhatóan 2023 őszén jelenik meg, a könyvbemutatót pedig a tervek szerint a tudomány hónapja keretében rendezik a Debreceni Egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában