Néptánc

2023.03.26. 20:54

Ötödjére is megtartják az országos karikázófesztivált Debrecenben – videóval

Forrás: Facebook / Főnix Néptáncegyüttes

Április elsején 14 órától rendezi meg a Főnix Néptáncegyüttes a „Gyertek lányok karikába!” V. Országos Karikázó Fesztivált a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központban, közölték portálunkkal a szervezők. Az eseményen női táncosok mutatkozhatnak majd be önállóan.

A debreceni fesztivál megnyitója után, 14 órától a magyar táncdialektusok karikázóiból, lánytáncaiból láthat a közönség bemutatót, versenyt a jeles szakemberekből álló, országosan elismert négytagú szakmai zsűri előtt.

A zsűri tagjai Németh Ildikó Harangozó-díjas koreográfus, az Állami Népi Együttes örökös tagja; dr. Ratkó Lujza, a néprajztudományok kandidátusa, főiskolai docens; Papp Judit okleveles néptánctanár, Örökös aranygyöngyös táncos (1993-1995-1997); valamint Tóthné Bene Judit népdalénekes, óvodapedagógus. A rendezvény fővédnöke Tasó László országgyűlési képviselő.

Mint az együttes írta, leginkább a húsvéti ünnepekhez köthető a női körtáncok előadása. Ebben az időszakban tilos volt a böjt idején a tánc, a szerelmet, fájdalmat, a jövőt és a természetet megéneklő női karikázók táncolása viszont országosan lehetséges volt. Nem csak a böjt idején táncoltak azonban karikázót: a nők a templom előtt a mise után, vagy egy-egy bál előtt, tánckezdésként a jó hangulatot alapozták meg táncukkal. A karikázónak nincs zenekari kísérete, mert saját énekre járt táncok.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában