Programajánló

2023.02.23. 10:32

„Talpunk alatt történelem” címmel nyit új tárlatot a böszörményi Hajdúsági Múzeum

Már nem kell sokat várni az új régészeti kiállításra

Forrás: Hajdúsági Múzeum

Fotó: admin

Már jó néhány éve annak, hogy új régészeti kiállításra térhetett be az egykori Hajdúkerület székházába, a Hajdúság régiségek, a letűnt korok története iránt érdeklődő lakossága.

A Hajdúsági Múzeum „Talpunk alatt történelem” címmel új időszaki régészeti tárlat megépítésére nyert támogatást az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumánál – tudatta a múzeum csütörtöki közlésében.

Az új kiállítási egységben az utóbbi évek friss régészeti kutatásainak legszebb leleteit, és legérdekesebb lelőhelyeit ismerheti meg a nagyközönség. A bemutatott tárgyak többek között az újkőkori Tiszai-kultúra mindennapjaiba engednek betekintést. Helyet kapnak még a Kárpát-medencét először egyesítő avarok míves ötvös remekei, és természetesen nem maradhatnak ki a honfoglaló magyarok „encsöm-bencsömei” sem. – Igyekszünk rávilágítani arra a tényre is, hogy Böszörmény belvárosában nem a hajdútelepítéssel kezdődött az élet – emelte ki Bálint Marianna, a múzeum régésze.

A kivitelezési munkákat az energia vészhelyzet nehéz körülményei ellenére is elkezdték. Elsőként elkészült a kiállítótér világításának korszerűsítése. A bemutatott tárgyakat modern, irányított, energiatakarékos, LED-es lámpatestekkel világítják meg. Egyedi tervezésű vitrineket készítenek, hogy az egyes tárgyak szépségét a lehető legjobb hatásfokkal emelhessék ki, ezért különböző részletmegoldásokat alkalmaznak.

Az új kiállításhoz jelentős digitális tartalom fejlesztés is kapcsolódik. A legtöbb feladatot jelenleg az interaktív felületek tervezése, számítógépes programozása, grafikai hátterének kidolgozása adja.

– A bemutatott tárgyak szemléltetéséhez nemcsak a vitrineket és a falfelületeket fogjuk felhasználni, hanem a kiállítás installációjának leghangsúlyosabb eleme a padlón kap helyet. A kiállítótér padlóját teljes felületében egy padlógrafikával borítjuk be, amelynek értelmezése választ ad arra, hogy miért is „Talpunk alatt történelem” a kiállítás címe. 

A padló felhasználásával a legfontosabb célunk, hogy rádöbbentsük a kiállítás látogatóit arra, hogy bárhol is járnak az országban, a Hajdúságban, Hajdúböszörmény határában talpuk alatt ott rejtőzik a múlt 

– mondta el Bálint Marianna.

A pályázat benyújtásakor az elsődleges céljuk az volt, hogy átalakítsák, felfrissítsék a múzeum meglévő régészeti kiállítási koncepcióját, és a nagyközönség elé tárják a legújabb régészeti kutatási eredményeket. Ezért döntöttek egy időszaki kiállítótér megépítése mellett, ahol az elmúlt tíz év kánikulában, hóesésben, szélben, fagyban végzett ásatásai során megmentett hajdúsági földalatti kincseket mutatják be.

– A kivitelezés legelső lépéseként fájó szívvel bontottuk le a már több, mint nyolc éve berendezett vitrineket, amelyek a Hajdúsági Múzeum régészeti gyűjteményét megalapozó, egyedülálló római császárkori, avar, honfoglalás kori leleteinek adtak helyet. De, hogy az új kiállítás megnyitásáig se maradjunk szép régészeti leletek nélkül, az internet segítségével a múzeum weboldalán biztosítunk lehetőséget azoknak, akik újra megszeretnék csodálni a kiállításból kiemelt tárgyakat, továbbá azoknak is, akik eddig nem tudták megtekinteni azokat a múzeumban. A most indított „Búcsúzik a kiállítás” című sorozatunkban hétről-hétre egy-egy, a régi kiállításban szerepelt tárgy rövid bemutatásával jelentkezünk a múzeum közösségi felületein – folytatta a régész.

Remélik, a kiállítás megtekintése után többen kapnak kedvet arra, hogy a múzeum közösségi régészeti programjához csatlakozzanak, és hasonló felfedezések részeseivé váljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában