Istentisztelet Éve

2023.01.23. 15:22

Művészeti szalonná alakul a nagytemplomi imaterem

A cél minél több embernek megmutatni értékeinket és a református vendégszeretetet.

Dobos Zita, Széles Diána, Oláh István és Beszterczey András tartottak sajtótájékoztatót

Forrás: Czinege Melinda

A Nagytemplom „lábánál” a Karakter 1517 Kávézóban kezdtek hídépítésbe hétfőn az egyházközség képviselői. A sajtótájékoztatón bejelentett „Istentisztelet Éve”, s annak várható kulturális programjai egyaránt azt a célt szolgálják, hogy hidat képezzenek az egyházi és a világi közösségek között, valamint erősítsék, növeljék templombajárók csoportját. Széles Diána alpolgármester hangsúlyozta, hazánk legnagyobb református temploma Debrecen szimbóluma, évente 40 ezer turista látogatja meg, de minden cívisvárosba utazó találkozik vele legalább egy főtéri fotó erejéig. 

Ezért ez az ikonikus épület a hitéleti tevékenység mellett fontos terepe annak is, hogy megmutathassuk a cívis örökséget, azt, amik vagyunk

 – mondta. 

Széles Diána és Oláh István
Fotós: Czinege Melinda

Oláh István, lelkipásztor megerősítette a politikus szavait, az ország bármelyik pontján élőtől érdeklődik, mi jut eszébe Debrecenről, a Nagytemplom a leggyakoribb válasz, ami büszkeséggel, jó érzéssel tölti el. Azt bizonyítja, hogy jó döntést hoztak az egyházmegye vezetői több mint húsz évvel ezelőtt, amikor a gyülekezeti alkalmakon túl is kinyitották a templom ajtajait az érdeklődők előtt. 

A cél ugyanaz maradt: minél több embernek megmutatni értékeinket, hitünket és azt, hogy a református vendéglátás, szeretet nagyon is élő Debrecenben – fogalmazott.

Ennek érdekében négy kulturális estet szerveznek a Nagytemplomi Művészeti Szalon helyszínéül szolgáló imaterembe: Bezerédi Zoltán a Bagatell, Hűvösvölgyi Ildikó a Csendes csodák, Piros Ildikó az Abigél titkai, Gubás Gabi pedig a Teljes lényeddel: Polcz Alain élete című produkciójával érkezik. A Karakter 1517 Kávézóban február 3-án borkóstolót tartanak és itt folytatódik a Kávéházi Estek programsor is. A lelki egészséget segítő előadásában Pál Feri atya szól az érdeklődőkhöz március 13-án, majd októberben megtartják az első saját szervezésű koncertet: Szulák Andrea lép fel a Nagytemplomban. Erről Dobos Zita, kommunikációs és turisztikai vezető beszélt. Mint kiderült, az egyházközség üzemeltetésébe került az egykori Veres torony helyét bemutató Piramis, amelyet tavasszal már látogathatnak az érdeklődők.

Dobos Zita
Forrás: Czinege Melinda

Beszterczey András lelkipásztor az idén meghirdetett „Istentisztelet Éve” egy párbeszédindító kezdeményezésére hívta fel a figyelmet. Elhangzott: útjára indítottak egy online és nyomtatva is elérhető „Értsük egymást” elnevezésű kérdőívet, melynek nyomán az egyházközség vezetői szeretnék megismerni az istentiszteletre járók véleményét az alkalmakról, a prédikációkról, a gyülekezetről. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában