Zivataros századok

2023.01.21. 18:55

Kölcseyt és a korabeli Debrecent idézi a kollégium kiállítása

Szellemi és lelki gyógyulást ígér a Himnusz manapság is érvényes üzenete.

Forrás: Kiss Annamarie

Telt házas érdeklődés fogadta a Kölcsey debreceni diákévei címet viselő kiállítás megnyitóját szombat délután a Debreceni Református Kollégium Múzeumában.

Az emberi emlékezet hetven évet képes felölelni, kétszáz év azonban már három generáció emlékezetét igényli, egy nagyobb családét, egy nemzetét. Nemcsak emlékezni, emlékeztetni is szeretnénk valamire, ami a közös összetartozásunk része

 – fejtette ki köszöntőbeszédében Csorba Dávid. A múzeumigazgató felelevenítette, a reformkor idején történt események közepette születtek meg azok a fogalmak, melyet mai polgári világunk használ. Így a jogegyenlőség, a népképviselet, a vallás- és a sajtószabadság.

Fotós: KISS ANNAMARIE HAON / Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecen mellett joggal emlékezhet Pozsony, Pest, Álmosd és Cseke is ezekben a napokban. Ám Debrecen azzal teszi le a névjegyét ennek az ünnepnek az alkalmával, hogy Kölcseyt és azt a kollégiumot állítja elénk, melynek neveltetése, könyvei, tanárai és szellemisége útjára bocsátotta nemzeti himnuszunk öröklőjét – fogalmazott az igazgató.

– Népünk máig nem szűnt meg ismételten emlékezni Himnuszunkra és annak szerzőjére, aki költeményében maga is az emlékezés lelki parancsának tesz eleget. Kölcsey egyetlen iskolájában, a  Debreceni Református Kollégiumban vészesen zsugorodó nemzeti kincsünk kiemelkedő darabjait őrizzük – mondta a kiállítást megnyitó beszédében Győri János. A Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményi igazgatója ismertette, a tárlat a kollégium különböző intézményei által őrzött dokumentumok segítségével mutatja be Kölcsey Ferenc debreceni kapcsolatait és a költő itt szerzett műveltségének a Himnuszra gyakorolt hatását. Kölcsey összesen tizenhárom évet töltött Debrecenben, amelynek kollégiuma kétezer diákjával akkoriban az ország legjelentősebb intézménye volt.

Győri János ismertette, a kiállítás egyrészt a korabeli Debrecen világát és Kölcsey lakóházának történetét mutatja be, de helyet kaptak reformkori kollégiumi tankönyvek, emlékiratok, levelek, valamint a Debreceni Kódex eredeti példánya is látható, melyet Kölcsey is gyakran tanulmányozott. Emellett a nagyközönség számára először látható az 1907-ből származó Kölcsey-portré is.

Az igazgatótól megtudtuk, a kiállítást hagyományos eszközökkel mutatják be, a témához illő, szolid eleganciával. Mellőzték a manapság népszerű, interaktív eszközöket, Kölcsey Himnuszát nem kívánták kitenni gyors sikerrel kecsegtető megoldásoknak. A fali táblák szövegei a megszokottnál terjedelmesebbek: megállásra, elmélyülésre késztetik a látogatót.

Győri János az vallja, hogy aki időt szentel elolvasásukra, lelkileg és szellemileg is épülni fog.

Forrás: Kiss Annamarie

– A magyar nép zivataros századai Kölcsey korával nem értek véget. A Himnuszban megfogalmazott nemzeti sorsélményt 1848-49, majd a két világháború következményei, végül 1956, de a közelmúlt eseményei is tovább erősítették közösségi emlékezetünkben. Meggyőződésem, hogy járványokkal, aszállyal és háborúkkal terhelt mai világunkban a Himnusz biztos tájékozódási pont lehet számunkra – fejtette ki az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában