Értékes ajándék

2022.12.07. 16:43

A történelmi Magyarország utolsó pillanatairól olvashatunk Debrecen négy könyvtárában - Fotókkal

Olyan könyvekkel gazdagodott a város, amelyből mindent megtudhatunk az ezeréves Magyarország legnagyobb kihívásáról.

Forrás: Czinege Melinda

– A könyvsorozat érzékletesen és megrázó erővel írja le a kihívást, amellyel az ezeréves Magyarország szembesült a legnagyobb történelmi támadás epicentrumában és a trianoni békediktátum nyomán – így foglalta össze dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója az adományuk tartalmát szerdán a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A hiánypótló történelmi munkákat tartalmazó, mintegy százezer forint értékű könyvcsomaggal negyven magyarországi könyvtárat ajándékoz meg a múzeum. Debrecenben a Bem téri intézményen túl a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban, a Debreceni Református Kollégium Könyvtárában és a Mathias Corvinus Collegiumban érik el az olvasók.

Forrás: Czinege Melinda

Az átadó eseményen Puskás István alpolgármester köszönetét fejezte ki a hiteles múltforrás szerkesztéséért és igényes formában az olvasóközönség elé tárásáért. Ezen túl arról beszélt, hogy a bő száz évvel ezelőtti események nem csak az akkori mindennapokra voltak nagy hatással, következményeit máig viseljük. Ahhoz, hogy minél inkább tisztában legyünk magunkkal, meg kell értenünk, mi történt a múltunkban. Ebben a folyamatban kiemelkedő jelentőségű a Trianon Múzeum szerkesztette sorozat.

Dr. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója hangsúlyozta, az esemény alkalmat ad kiszakadni a mindennapokból, átértékelni a múltat és mélyen elgondolkodni a jövőről. Úgy fogalmazott, az ezeréves örökség átadása mindannyiunk feladata és ebben a könyvtárak kiemelt szerepet játszanak. 

Az ezeréves Magyarország sorozat egyes darabjai hiánypótló alkotások, rendkívüli szövegek, kuriózumok a diákok, a kutatók, az oktatók és a nemzeti múltunk felé fordulók számára. Olyan alapvetések, amelyekhez eddig nem vagy csak nehezen jutott hozzá az olvasó

 – mondta.

Dr. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Dr. Szabó Pál Csaba múzeumigazgató beszéde és előadásmódja ékes bizonyítéka volt annak, mennyire szívügye a ránk maradt tudás, adatok összegyűjtése hiteles és minél szélesebb körű közvetítése. A könyvcsomag első része a magyar béketárgyalások teljes dokumentációja, amelyet magyar külügyminisztérium – köztük a legjobb politikusok, földrajztudósok, statisztikusok dacolva a papírhiánnyal és a román megszállással – 1920-21-ben állított össze. Miközben ezt az anyagot a döntéshozók jobb belátásra bírása érdekében a magyar állam igyekszik megírni, fél millió magyart raknak vagonba, a vasutasokat fölvágott hassal küldik Budapestre, úriasszonyokat botoznak Kolozsváron. A versailles-i döntéshozók pedig a magyar iratokat válasz nélkül hagyják. A kötetsorozat második dokumentuma a Kárpát-medencéről valaha készült legrészletesebb, felújított térkép, mely 50 fős településig mutatja be az 1910-es népszámláláskor fennálló etnikai viszonyokat. Ez a térkép rögzíti a történelmi Magyarország utolsó pillanatát, azt az 1918-as állapotot, amikor hazánk területe nagyobb mint Nagy-Britanniáé és népessége háromszor akkor, mint Romániáé. A harmadik része a csomagnak egy tízkötetes kiadás, amely tízféle szempontból mutatja be az ezeréves Magyarországot, olyan szerzőktől, mint a Nobel-díjra felterjesztett földrajztudósunk, Cholnoky Jenő vagy a szintén Nobel-díjra felterjesztett író, Herczeg Ferenc.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában