Fotókkal

2022.10.10. 20:01

Újabb nagy hajdú-bihari kapott emlékpadot Berettyóújfaluban

Koszorúzással és szakmai beszélgetéssel is idézték Nadányi Zoltán emlékét hétfőn.

Forrás: Czinege Melinda

Nadányi Zoltán 1892. október 9-én született Feketegyörösön. Tanulmányait Nagyváradon végezte, és bár jogászként szerzett diplomát, 25 évesen a Nagyvárad szerkesztőségében kezdte meg hírlapírói munkáját; majd kilenc évvel később Berettyóújfaluban Bihar megye levéltárosa lett.

A Hajdú-Bihar megyéhez is ezer szállal kötődő költő születésének 130. évfordulójára hétfőn megemlékeztek Berettyóújfaluban. Elsőként a régi vármegyeházán, a költő egykori munkahelyén található emléktáblánál; majd a Tavasz körúton Nadányi valaha volt lakóházánál helyeztek el koszorút.

Kocsis Csaba népművelő mind a két helyszínen emlékeket idézett fel Nadányi Zoltánról. Ezt követően a róla elnevezett művelődési központ felé vették az irányt az eseményen résztvevők, hiszen ott emlékpadot avattak fel. A helyszínen Muraközi István, a város polgármestere mondott köszöntőt.

– Köszöntöm Piripócs lakosait, akik érdeklődnek e jeles esemény után – kezdte a városvezető utalva a felütéssel Nadányi szatírasorozatára. Emlékeztetett: Berettyóújfaluban már hagyománya van annak, hogy egy-egy jeles személy emlékére padot avatnak, így ma már Makk Károly, Konrád György és Karácsony Sándor nevét is őrzi egy-egy pihenőhely a városban. De legutóbb, a jubileumi 10. Bihari Mézes Napok alkalmával a méhészek tiszteletére is felavattak egyet.

„Él Bihar! Élteti szent hite!”

Nadányi Zoltán ezer szállal kötődik a városunkhoz, de a XX. századi történelmünkre emlékezve elmondhatjuk: ha nincs Trianon, akkor nincs Nadányi Berettyóújfaluban. Ez számunkra őrületes kettősség

– idézte fel Muraközi István a trubadúrkötészetéről, elégiáiról híres alak megyei kötődését.

Nadányi Zoltán 1924. és 1927. között a Berettyóújfalutól kevesebb mint 10 kilométerre fekvő Bakonszegen élt. A település polgármestere, Gara Péter is ellátogatott a megemlékezésre. A művelődési ház tövében bár folyton zúgott a város zaja, Kocsis Csaba a bakonszegi csendről dalolt: Nadányi A testőr című versének megzenésített változatával örvendeztette meg a jelenlévőket. Az emlékpadon – mely éppen Nadányi egykori lakóhelyének irányába néz – többek között e vers címe is feltűnik, éppúgy, mint a bihariak jelmondata: „Él Bihar! Élteti szent hite!”

Forrás: Czinege Melinda

A XX. századi magyar líra jeles képviselője a Kisfaludy, valamint a Petőfi Társaságnak is tagja volt; munkássága könnyed, hétköznapi témák felölelésével vált ismertté, kedveltté. A megemlékezést Berettyóújfaluban szakmai beszélgetéssel zárták Bakó Endre irodalomtörténész, Oláh András, a Partium folyóirat főszerkesztője, valamint Kocsis Csaba népművelő közreműködésével.

BBI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában