Ismeretterjesztés

2022.10.26. 10:11

Nem mindennapi könyvet és társasjátékot mutattak be Debrecenben

Az országban elsőként.

Forrás: Partium Ház

Totalitárius diktatúrákat ismertető könyvet és társasjátékot mutattak be – Magyarországon először – a debreceni Partium Házban kedden. A Platform kiadásában magyar nyelven megjelent Hogy el ne feledjük című könyvet és a Szökés a vasfüggönyön túlra nevű társasjátékot Szilágyi Zsolt nagyváradi politikus, a prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja elnökségi tagja prezentálta – olvasható a Partium Ház közleményében.

Szilágyi Zsolt a rendszerváltás éveitől kezdve a romániai magyar politika élvonalában töltött be vezető tisztségeket, majd 12 évig Tőkés László európai parlamenti képviselő kabinetfőnöke volt Brüsszelben. Megalakulásától, 2011-től máig, a prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja elnökségi tagja, amely a 13 európai ország totalitárius rendszerek múltjának feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja.

Mint elmondta, a történelmi olvasókönyv a XX. század totalitárius fasiszta és kommunista diktatúráit ismerteti meg a fiatalokkal, a társasjáték pedig szórakoztató eszközökkel mutatja be, milyen is volt, hogyan is működött az a bizonyos vasfüggöny, és milyen volt a rendszer, amely működtette.

Ez már a 9. nyelven megjelent kiadás, a magyar fordítás a csíkszeredai Sapientia Egyetemen készült, a nyomtatás Prágában. A kiadványokat elsősorban középiskolásoknak szánták, és abban reménykednek, hogy tanáraik, főleg a történelemtanárok, könyvtárosok, szülők közvetítésével jutnak el hozzájuk.

A bemutatót követően a közönség kérdéseire válaszolva Szilágyi Zsolt bővebben is ismertette az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja tevékenységét. Elmondta, hogy a szervezet a modernkori Európa történelmében létrejött önkényuralmi rendszerek, a nácizmus, a fasizmus, a sztálinizmus és a totalitárius kommunista rezsimek kialakulásának okait, működésük természetét, az általuk elkövetett bűnöket vizsgálja, valamint az áldozataikra való emlékezést tartja feladatának. 

Ez a feladat csak látszólag egyértelmű, mert vannak olyan brüsszeli funkcionáriusok, akik csak a fasiszta diktatúrát ismerik, a kommunista rendszerek bűneiről és áldozatairól, esetleg a sztálinizmus kapcsán vesznek tudomást.

Ezért volt szükség a Platform állásfoglalására például az Európai Történelem Háza kommunista szemléletű és erősen baloldali szemléletű kiállítása vagy a Lenin-szobor németországi Gelsenkirchen városában tervezett felállítása ügyében. A rendezvény befejező részében Szilágyi Zsolt megajándékozta a jelenlévőket egy könyvvel és társasjátékkal, és bejelentette, hogy amennyiben könyvtárak, iskolák igényelnének a kiadványokból, a Partium Ház közvetítésével, a lehetőségekhez mérten eljuttatja azt hozzájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában