Szomorú évforduló

2022.09.08. 12:00

Háromnapos Térey Könyvünneppel emlékezhetünk

Ötvenkét éves lenne Térey János – méltó módon ünnepli szellemi hagyatékát a város.

Szirák Péter (balról), valamint Puskás István és Pogrányi Péter

Forrás: Kiss Annamarie

Harmadik alkalommal rendezik meg a Térey Könyvünnepet Debrecenben, de idén először szolgálja önállóan a hagyományteremtő szándékkal alapított kulturális esemény eredeti célját: emlékezni a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművészére, Térey Jánosra.

A pandémia okán a korábbi években az elcsúsztatott Könyvhéttel mosódott össze a többnapos kulturális tisztelgés. Ahogy arról a Méliusz Központi Könyvtárban szerdán tartott tájékoztatón szó esett, idén az író-költő születésének 52. évfordulóján, szeptember 14-én kezdődik az ünnep, és szeptember 17-ig programok sokaságával kecsegtet.

A fiatalon elhunyt Térey János igen gazdag életművet hagyott hátra
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Szirák Péter irodalomtörténész hangsúlyozta, hogy a magyar irodalom és Debrecen szellemi kulturális élete sokat köszönhet Téreynek, aki a cívisárosban született, 

az itt felnőtté vált, és szülővárosához mindig hű, nagy költő átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának. Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is.

Pogrányi Péter programszervezővel együtt szemlézett a várható eseményekből. A Kétmalom utca 17. szám alatti egykori szülőház előtti koszorúzással nyílik az ünnep 14 órakor, majd 18 órától a Déri Múzeum dísztermében idézik meg történeteikkel a névadót a régi barátok, alkotótársak: Bazsányi Sándor irodalomkritikus, Lanczkor Gábor költő, író, Papp András író, Poós Zoltán író. Ugyanitt mutatják be 16-án, pénteken Harangi Attila és Löki Viktor a Cívisházak és lakóik nyomában című könyvét.

A 49 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János posztumusz műveit tartalmazó kötetet szombaton 17 órától mutatják be, de a kísérőprogramok között találunk képzőművészeti tárlat-nyitány és a Bereményi kalapja című film díszbemutatóját is.

Dr. Puskás István alpolgármester a beharangozón azt mondta, a debreceni irodalom ünnepét bensőségesnek, otthonosnak álmodták meg három éve, amely lehetőséget ad arra, hogy együtt lehessünk a könyvbe, Térey műveibe, az épített környezetünk, múltunk megismerésébe merülve. Megtehetjük mindannyian szeptember 14. és 17. között bármelyik programon. 

A részletes programok idekattintva tekinthetők meg.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában