Kerámiák a korzón

2022.09.19. 16:16

Debrecenben találkoznak az ország neves fazekasai

Tíz kézműves mesterséget ismerhetünk meg a hétvégén a Dósa nádor téren.

Hubert Erzsébet, valamint Puskás István (középen) és Fazekas Lajos a hétfői tájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

Mennyivel másabb a mosolyunk, ha reggel egy szépen díszített, egyedi kerámia „pohárba” helyezzük fogkefénket, egy műanyag tucatdarab helyett? Jólesőbb-e a főzés, ha a fűszereket olyan tartóból szórjuk, amelynek az elkészítésébe egy művész beleadta tudása, alkotói szándéka sava-borsát? Tisztább ízűnek érezzük-e a kézzel formált, fényesre mázazott kancsóból töltött vizet?

A rendezvények míves plakátja (részlet)
Forrás: Czinege Melinda

Aki látja a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület által meghirdetett versenyre érkezett alkotásokat – hiába a racionalitás –, nem tud nemmel válaszolni a fenti kérdésekre. A sajtó képviselőinek hétfőn délelőtt volt szerencséje az Elfeledett értékek című fazekas pályázatra, az ország minden tájáról érkezett alkotásokat megtekinteni a Széchenyi u. 1/14. sz. alatti üzlethelyiségben, a nagyérdeműnek pedig szeptember 22-én 17 órától lesz.

A tárlat nyitánya egyben – az idén összefűzött – két rendezvény, a XII. Nemzetközi Fazekas és XII. Népi Kézműves Fesztivál első programja is. Hubert Erzsébet, a szervező egyesület elnöke elmondta, hogy a népi kézműves fesztiválon a szervezetük 23 tagja 10-féle mesterséggel lesz jelen a Dósa nádor téren pénteken és szombaton. Bemutatókat tartanak, a gyerekek részt vehetnek a „7 Próbás Ifjú Mester” vetélkedőn, a legkisebbek pedig kipróbálhatják a „régimódi játszóteret”. A rendezvényen fellép a Hajdú Táncegyüttes.

Egy szép kompozíció a kiállítandó pályaművek közül
Forrás: Czinege Melinda

Dr. Puskás István alpolgármester hangoztatta: a tárgyalkotó hagyományokat bemutató fesztivál jól illeszkedik a kulturális örökségünket fókuszba helyező szeptemberi, városi programok sorába. Fazekas Lajos, a népművészet mestere, a pályázat egyik zsűrizője kiemelte, hogy sok színvonalas mű érkezett fiataloktól, ami erősíti meggyőződését, hogy soha nem fog elveszni a népművészet.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában