Segítség

2022.03.29. 13:56

Összefog az egyetem az egyházakkal és a várossal a háború miatt szenvedőkért

A háború miatt szenvedőkért szól a zene a Nagytemplomban.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagyszabású segélykoncertet rendez közösen a Debreceni Egyetem, a régióban működő történelmi egyházak, illetve a cívisváros önkormányzata – jelentette be kedden Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az után a megbeszélés után, melyet az egyházak és a város vezetőivel tartottak a jövőbeli együttműködésükről. Az összegyűjtött adományok az ukrajnai háború következményeként segítségre szorulók támogatását szolgálják, a Híd Kárpátaljáért programon keresztül. A hangversenyt május 6-án tartják a Nagytemplomban, a cívisváros művészeti életének jelesei, illetve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara előadóinak a fellépésével.

A részletek kidolgozására szervezőbizottságot hoztak létre.

– Olyan törekvést készülünk véghez vinni, amely jelen pillanatban egyedülálló; szeretnénk minden támogatást megadni azoknak, akik ennek a háborúnak az elszenvedői – fogalmazott Kossa György, s egyúttal mindenkit arra kért határainkon innen és túl, hogy álljon a kezdeményezés mellé. – Egyúttal reménykedünk abban, és kérjük is a háborús feleket, ha kell, akár fölszólítjuk is, hogy ha lehetőség van, szüntessenek be minden fegyveres cselekményt – fűzte hozzá.

A május 6-án, 18 órai kezdődő segélykoncerten összegyűjtött adományokat a rendezvényt követő második héten a Híd Kárpátaljáért gyűjtőszámlájára adnák át.

Egyúttal felkérték Somogyi-Tóth Dánielt, Debrecen főzeneigazgatóját, valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának a vezetőjét, hogy olyan műsort állítsanak össze, amely ezen eseményhez méltó, és kellően olyan színvonalon képviseli az egyházakat és az egyetemet, amely kapcsán segíteni tudnak az elesetteken, a rászorulókon – tudatta a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatón Kossa György. – Arra kérek minden debreceni polgárt és mindenkit a határainkon innen és túl, hogy segítsék ezt a törekvésünket. Mutassuk meg a közösség erejét, mutassuk meg, hogy felekezettől, nemzetiségtől és minden mástól függetlenül van az emberiségben, az itt élő magyarságban olyan erő, amely segíteni tud valamennyi olyan emberen, aki erre rászorul.

 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke közölte: szívesen csatlakoznak az egyetem széles körű felhívásához, mely azt célozza, hogy jótékonysági hangverseny szervezésében vegyenek részt. – Szívesen ajánlottam fel magam is a Nagytemplomot helyszínül, jelezve, hogy sokakat várunk erre az eseményre – tette hozzá, majd utalt arra, hogy legalább a fél kárpátaljai lelkészi kar a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen nevelkedett, s ők tartják most otthon a frontot a gyülekezetben. – Alapvető kötelességünk, hogy velük együttérezzünk, és segítségünket megmutassuk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Nagytemplom védett, biztonságos, tágas környezetet nyújtson ehhez – fogalmazott a püspök, jelezve: húsvét szent ünnepén méltó módon meghirdetik a híveiknek ezt az eseményt, és szeretnék, ha hosszú távú segítséghez is hozzájáruló összeget tudnának összegyűjteni.

 

Palánki Ferenc római katolikus megyés püspök örömét fejezte ki amiatt, hogy épp ebben a nehéz helyzetben ők is meg tudják mutatni azt a jóságot, amelyet egyházként igyekeznek megélni, s amelyet Istentől tanultak. – Azt olvastam nemrég, hogy az ember imádságára Isten válasza egy másik ember. Egy másik ember, aki segít. Isten küld olyanokat, akik a bajban lévőkön segítenek. Nekünk ilyen készséges emberekké kell lennünk, hogy tudjunk küldhetők lenni, Isten szeretetének az eszközeiként, akik segítenek a rászorulókon – fogalmazott.

 

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke egyebek mellett arról beszélt: a mostani szörnyű helyzet még inkább arra kötelez minket, hogy az eddigi jó cselekedeteink hatványozódjanak, s mindenki egy közös célnak megfelelően segítse a háború elől menekülő magyar, ukrán vagy bármilyen nemzetiségű embereket.

Puskás István alpolgármester úgy véli, a mi debreceniségünknek az egyik, ha nem a legnagyobb értéke, hogy ez a város valós közösségként éli a mindennapjait, a polgárok s az őket összefogó szervezetek együtt tudnak dolgozni a közös célokért.

Ennek a közösségnek az ereje ahhoz is elég erős, hogy amikor más embertársaink bajban vannak, ezt az erőt ki tudja sugározni, s az együttműködést az ő megsegítésükre tudja fordítani. Felidézte, hogy már a háború másnapján egyszerre mozdultak meg a segítő debreceniek és szervezetek, s a baj első pillanatától kezdve a város egy testként, lélekként igyekszik segíteni. – Az a május 6-ai esemény, amelyre az egyetem hív minket, mindennek a szimbolikus felmutatása kíván lenni, de bőven több annál, mint egy szimbolikus gesztus. Arra kérünk minden debreceni polgárt, hogy ne csak a jelenlétével, hanem a közösség aktív tagjaként, ki ki a maga módján segítve vegyen részt ebben a kezdeményezésben – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

Kossa György kérdésre válaszolva jelezte: a koncert nem belépődíjas lesz, hanem adományt gyűjtenek. Nyitnak majd egy számlaszámot, amelyen lehet adakozni, s a tervek szerint majd telefonhívással, illetve sms-küldéssel is lehet pénzt küldeni. Megkeresik tovább a gazdasági élet szereplőit is, hogy járuljanak hozzá a nemes ügyhöz.


FGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában