Komolyzene

2022.02.07. 13:47

Jelentős a nemzetközi érdeklődés a Kodály Filharmónia versenysorozata iránt

A döntőben a debreceni zenekar szólistájaként kell bizonyítaniuk a versenyzőknek

Forrás: Napló-archív

Kétszáz jelentkezés érkezett az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, amelyet hegedű, brácsa és cselló kategóriában júniusban rendeznek meg Debrecenben. A 45 ezer euró összdíjazású versenyre öt kontinens több mint negyven országából kétszáz fiatal muzsikus jelentkezett – közölték a szervezők a napokban az MTI-vel. 

 

A jelentkezők, akik között amerikai, izlandi, német, örmény, üzbég és új-zélandi muzsikus is van, a háromfordulós verseny előtt videós előválogatón vesznek részt, és legkésőbb február 28-ig kapnak tájékoztatást az előválogató eredményéről. Ekkor derül ki az is, hogy kik kezdhetik meg az élő versenyt júniusban. 

 

A seregszemle négy fordulóból – előválogató, elődöntő, középdöntő és döntő – áll, a hegedűsök, brácsások és csellisták ugyanabban a kategóriában indulnak. A zsűri legfeljebb 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe, köztük legalább 3-3 hegedűst, brácsást és csellistát, majd 6 versenyzőt a döntőbe, köztük legalább 1-1 hegedűst, brácsást és csellistát. Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy versenyművet adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként. A megmérettetés szakmai lebonyolítója a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. 

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában