A népművészet éltetői

2022.01.14. 14:46

A hajdúsámsoni Öltögetők Klub tagjai dupla ünneppel indíthatták el az új esztendőt

A hagyományőrző tevékenységet folytató csoport nyertes pályázatot tudhat maga mögött, és emellett fennállásának 15. évfordulóját is ünnepelte január közepén.

Tóthné Szathmáry Irén, Dobosné Hajdu Anikó, Urbin Józsefné, Ujj Sándorné, Varga Istvánné | Forrás: Művelődési ház-archív

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Művelődési Ház és Kiállítóhely intézménye sikeresen pályázott a Csoóri Sándor Alap kiírására tárgyalkotó kategóriában. 

 

– Az Öltögetők Klubjának Cifra öltései II. címmel elnyert összegből azt a munkát szeretnénk folytatni, amit a korábbi pályázatban elkezdtünk – osztotta meg lapunk megkeresésére Dobosné Hajdu Anikó klubvezető. 

 

Folyamatos a fejlődésük 

 

A művelődési ház a tavalyi nyertes pályázattal konferencianapot tartott. Ez az alkalom a találkozásnak is lehetőséget biztosított, ami az elmúlt járványügyi korlátozások után örömteli lehetett. A jelenlévők megismerkedhettek a pásztorkultúrával, több neves előadóval, a pásztorélet múzeumi – viseleti darabjaival, szokásaival –, valamint tárgyi kultúrájával. De nem csak az elméleti hátteret ismerhették meg az érdeklődők, hiszen volt gyakorlati rész is, ahol bemutatták a szűrt mint öltözetet és annak díszítményeit. 

 

Most pedig, a folytatásban az öltögetéshez szükséges eszközöket fejleszti a csoport. Egyebek mellett varrógép, aparátok, vasaló, informatikai eszköz, tárolódoboz szükséges ehhez. Újra lesz szakmai konferencia, és kiadványokban is népszerűsíteni fogják a 15 éve működő klubot. 

 

– Készíteni fogunk szűrhímzéssel, a mai kor elvárásainak megfelelően használati tárgyakat, így táskát, neszesszert, továbbá viseleti darabokat – tudtuk meg a népi iparművésztől, Anikótól. 

 

A hosszú évek alatt az öltögetők folyamatosan fejlődnek. Alapító célkitűzésük az volt, hogy lehetőség szerint részt vegyenek megyei és országos továbbképzéseken. Ezek az elképzeléseik meg is valósultak. Több olyan szakirodalmi kiadványt tudtak szerezni, melyek tanulmányozásával újabb és újabb részleteket ismerhettek meg. 

 

– Fejlődésünk mércéje a népi iparművészeti alkotások minősítésére szervezett zsűrizés is. A benyújtott tárgyaink rendszeresen jó minősítéssel szerepelnek, ezek a sikerek is lendületet adnak alkotókedvünknek – osztotta meg a vezető.

 

Igazi közösség 

 

A 2007-ben alakult csoport tagjai az eltelt idő alatt nemcsak szakköri kötelezettségnek tekintik az alkalmakat, hanem egy igaz közösségé is váltak az elmúlt évek alatt. Számíthatnak egymásra, és bízhatnak egymásban. Rendszeresen szerveznek gyűjtőutakat, múzeumi kutatónapokat. A néprajzi táj­egységek, mint az Alföld, Erdély, a Felvidék vagy a Dunántúl legismertebb hímzésfajtáit már feldolgozták különböző kollekciókra. Ezekkel a hímzésekkel neveznek megyei és országos pályázatokra. A jövőre nézve célkitűzésüket folytatják, igyekszenek hitelesen, eredeti darabok bevonásával újszerű, a mai kor elvárásainak megfelelő pályamunkákat készíteni. 

 

– Szerencsés vagyok, hogy a maroknyi kis csapat vezetője lehetek, akik szorgalmasak és kitartóak. Egymás nélkül az eddigi munka, siker nem ment volna – vallja Dobosné Hajdu Anikó. 

 

Dandé Melinda 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában