Tehetséggondozás

2021.12.02. 13:32

Zenedoboz a Csokonai-gimnázium udvarán

Áprilisig a fűthető-szellőztethető konténerben próbálhatnak a debreceni iskola tanulói.

Fotó: Molnár Péter

Az első Zenedoboz elnevezésű tehetséggondozó pontot mutatták be csütörtökön a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium udvarán; a fűthető-szellőztethető konténerben az iskola tanulói egészen áprilisig próbálhatnak. A lehetőséget kreatív ötleteikkel pályázaton nyerték el, a zenedoboz alkalmazása pedig a város törekvéseinek azon sorába illeszkedik, mely szerint a könnyűzenei tehetségeket támogatja. Elhangzott: a program abban is segít, hogy a pandémiás időszak után visszaépüljön a közösség.

– Ezzel a projekttel év végén jelképesen is lezárjuk, valamint a jövő felé útnak indítjuk 2021 egyik fontos, a kultúra területén tett vállalását: a könnyűzenei tehetséggondozást – jelentette ki Puskás István alpolgármester az átadón. Emlékeztetőül felsorolta, az önkormányzat az idei évben milyen segítséget nyújtott a debreceni fiatal, pályakezdő zenészek számára; ilyen a Rocksuli támogatása, az első vidéki Hangfoglaló Pont működésének elindítása, vagy a Delta Klub létrehozása is. – A mostani programmal a középiskolásokat céloztuk meg, arra kértük őket, ötleteljenek, hogy zenei közösségi életüket mivel tudná támogatni egy kicsi, de állandó tér ez a Zenedoboz. Mi ehhez mentori program biztosítását vállaltuk, az önkormányzat, de főként a város könnyűzenei életének egyéb szereplői – fejtette ki az alpolgármester. Hozzátette, várhatóan a következő évben majd egy másik iskolában szolgálja a zenei nevelést és tehetséggondozást a Zenedoboz.

– Az iskolánkban szinte mindig szól a zene, az aulában van egy zongora, de nemcsak dísznek, sokan leülnek hozzá játszani – árulta el dr. Molnárné Szecskó Ágnes intézményvezető. – Most egy plusz teret kaptunk, ahol a rockzenét tudják művelni a gyerekek, és ez a lehetőség ebben a járványos időszakban közösségteremtés szempontjából is fontos. A diákok mellett vannak tanáraink is, akik ebben a programban aktívan részt vesznek; Salvatore Balduccio és Juhász-Héra Andrea igazgatóhelyettes gyűjtötték össze és fésülték egybe a tanulók ötleteit – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Salvatore Balduccio tanár arról beszélt, hogy a gimnáziumban az utóbbi években az olasz nyelvi oktatás nagy hangsúlyt fektetett a nyelv és kultúra megsimertetése keretében a zenére. Az iskolának az egyéb nyelvek tanításával együtt mára igazi nemzetközi profilja van; mindezek fontos motivációt jelentettek arra, hogy a programban pályázzanak. Amellett, az utóbbi két évben a gyerekeket többször is megfosztatták a közösségi élményektől, a zenekonténer nagyban segíthet a közösség visszaépülésében.

Halász D. János, a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években az intézmény igazi központja volt az ifjúság zenei tehetséggondozásának. Az Országos Hangfoglaló Programhoz kapcsolódva pedig a helyi zenei tehetségeket az önkormányzat saját forrással kiegészítve is támogatja. – Idén szeptembertől év végéig 44 koncert valósul meg a DEMKI helyszínein, melyek közé nemrég belépett az egykor Delta mozi is, mely könnyűzenei klub funkcióval gazdagodott – tette hozzá. Lapunknak úgy fogalmazott, egyedülálló attrakció, hogy egy konténert tegyünk alkalmassá próbateremmé. A konténer a turisztikai szezonban a főtéren állt, és felmerült az ötlet, hogy tavasztól őszig is hasznosítani kellene. – Egy zenei nevelésben is aktív iskolához telepítve lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy tehetségüket fejlesszék, ebben tudnak gyakorolni, próbálni. Minket is meglepett a Csokonai-gimnázium azzal a sokszínű programmal, mellyel elnyerte a lehetőséget – mondta Halász D. János.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában