A legkiválóbb festőké a tér

2021.10.03. 17:18

Friss termés címmel nyílt meg vasárnap délután a harmincadik Hajdú-Bihar Megyei Tárlat

Megyei kötődésű művészek több generációja mutatkozott be a Bényi-teremben.

Fotó: Czinege Melinda

A helyi kortárs képzőművészet nagy hagyományú seregszemléjének fókuszában ezúttal a festészet állt, a beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri hetvenegy alkotó nyolcvankilenc alkotását választotta ki a Kölcsey központ Bényi Árpád-termének paravánjaira.

Puskás István alpolgármester köszöntőjében Debrecen pezsgő kulturális életéről és a város kiemelkedő képzőművészeti jelentőségéről beszélt, köztük a szombaton megnyílt Párizsi absztraktok című tárlatról. Kiemelte a fiatal képzőművészek jelenlétének, szemléletének szerepét is, akikkel Debrecen kulturális arculata folyamatosan frissül és változik. – Különös erénye ennek a sorozatnak, hogy nemcsak a városban élő, hanem az onnan elszármazott alkotók is bemutatkozhatnak, és a legkülönbözőbb generációk lehetnek együtt – fogalmazott, majd kiemelte, hogy ezt teszi sokszínűvé, frissé és elevenné a a Hajdú Bihar Megyei tárlatot.

A tárlatot betegsége miatt Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész üzenetben nyitotta meg, majd átvehették díjaikat a zsűri által legjobbnak ítélt munkák alkotói. A vásznakat megyénk nyolcvan festőművésze, a délutánt a Minimum4 zenekar élőzenéje színesítette.

SzD

A díjazottak:

Czigándi Varga Sándor, Nagy Marcell, Szabó Attila, Rózsa István Tamás, Balogh Kristóf József és Szalai Kata Lukács Gábor, valamint Palotai Erzsébet, Kányási Holb Margit és Madar Lili Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában