a fenntarthatóság jegyében

2021.08.10. 11:03

Kistermelői vásár és szörpmustra Hajdúböszörmény belvárosában

A fesztiválon egy kisebb vásár is szerveződött, ahol még több kézműves meg tudta mutatni magát.

Fotó: Balogh Fruzsina

Hajdúböszörmény belvárosában szombaton az első Csuporka fesztiválon vehettek részt az érdeklődők, ahol különleges szörpmustrát tartottak. Az esemény névadója a Csuporka bolt volt, amely a hulladékmentes életmódra törekvést és a kézművesség szeretetét igyekszik átadni a vásárlóknak, érdeklődőknek, úgy a mindennapokban, mint a rendezvényen. A fesztivál a Hárs Udvar Manufaktúra ötlete nyomán valósult meg.

Szederszörp nyerte a versenyt

– A boltban a mindennapokban is árulunk szörpöket, egyik beszállítónk a Hárs Udvar Manufaktúra. Ők vetették fel, hogy legyen egy ezzel kapcsolatos fesztivál – árulta el portálunknak az ügyvezető tulajdonos, Szekeresné Kovács Brigitta.

A szörpmustra egy amatőr szörpverseny volt, ahova bárki jelentkezhetett saját készítésű itallal.

Mivel kézműves termékeink is vannak, úgy gondoltuk, jó ötlet lenne, ha a fesztiválon még több kézműves meg tudná mutatni a termékeit, így egy kis vásár is szerveződött.

A szörpversenyre 8 amatőr italkészítő jelentkezett házi szörpjeikkel. – Voltak herbaszörpök is, de többnyire gyümölcsszörpökkel indultak a versenyen – végül egy szedres változat nyert. Az édes nedűk elemzését szakképzett zsűri végezte – számolt be a szervező.

A képen Szekeresné Kovács Brigitta | Fotó: Balogh Fruzsina

Kistermelők a fenntartható életmódért

A vásáron további lokális kistermelőkkel találkozhattak az odalátogatók: találkoztunk mézkészítővel, kóstolhattunk sajtkülönlegességeket, chili-termékeket, friss kürtőskalácsot és autentikus zsíros kenyeret is. Az ételeken és italokon túl egyéb kézműves termékek – kések, tárolók és dísztárgyak –színesítették a repertoárt.

Fotó: Balogh Fruzsina

– Amikor 2018-ban megalakítottuk a boltot, akkor gondoltuk végig, hogy maga a kézművesség is egy fenntarthatósági forma, így össze lehet kapcsolni a hulladékmentességgel, ami a csomagolásmentes termékek útján valósul meg – emelte ki Szekeresné Kovács Brigitta, aki egyébként maga is kézműveskedik, hiszen ötvös-zománcműves, míg a férje, Szekeres Antal kovács, sógornője, Szekeres Szilvia pedig a fazekas mesterséget sajátította el. – A boltban és a vásáron értékesített kézműves áruk mind kistermelők termékei, ami azt jelenti, hogy vagy ők maguk termelik meg az alapanyagot, vagy megpróbálják azt minél szűkebb körben beszerezni és így előállítani a termékeket – de fontos, hogy minden esetben jó minőségű alapanyagokból dolgoznak.

A fenntarthatóságon belül mérvadó a lokális gondolkodás, és a kistermelők általában ezt az irányvonalat képviselik.

Fotó: Balogh Fruzsina

Az ötvös-zománcműves azt is elárulta, az emberek egyre nyitottabbak a fenntartható életmódra. – Korábban még sok információt kellett átadni a vásárlóknak, meg kellett őket győzni, miért is jó ez nekik, illetve a környezetnek. Most már úgy látjuk, alapvetően tudatosabbak az emberek, és a koronavírus-járvány sokakat rávezetett arra, hogy jobban átgondolják a vásárlást, például olyan élelmiszereket fogyasszanak, amik jó minőségűek.

Balogh Fruzsina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában