fotókkal

2021.07.26. 09:50

Repülőjegy nélkül kalauzoltak országról országra: ilyen volt a háromnapos Savale

A cívisvárosban közel egy tucat nemzetiség él együtt, ők mutatkoztak be.

Fotó: Kiss Annamarie

Megismerkedhettünk a románok kalendáriumával, illatozhattunk bolgár rózsavizet, de belekóstolhattunk az örmény töltött káposztába is az elmúlt hétvégén, a Debrecenben két helyszínen tartott rendezvényen. A Savale – együtt, egymásért, elfogadva című háromnapos programsorozatot az EU-Roma Országos Egyesület szervezte. A Pósa utcai közösségi házban és a Csapó utcai sétálóövezetben egyebek mellett gasztronómiai bemutatókkal, zenés és hitéleti előadásokkal, népi mesterségek bemutatásával, valamint ételkóstolóval várták a látogatókat péntektől vasárnapig.

Nagy Zsolt szervezővel a Csapó utcán beszélgettünk. Elmondta, ez a fesztivál, amelyet évekkel ezelőtt a Debreceni Roma Nemzetiségi Önkormányzat hívott életre, a nemzetiségekről szól.

– A cívisvárosban közel egy tucat nemzetiség él együtt, és most három nap alatt összesen kilencet megismerhetnek az érdeklődők. Ízeket, zenéket, táncokat mutatnak meg magukból az országok. A roma kultúra folyamatosan jelen van és átszövi a fesztivált, de egyebek mellett ruszinok, bolgárok, görögök, románok és örmények is vannak. Azt tapasztaljuk, hogy a nemzetiségek szeretik magukat megmutatni. Ez a fesztivál jó lehetőség a találkozásra és egyben az ismerkedésre is – jegyezte meg Nagy Zsolt.

Sokszínű kínálat

A Debreceni Örmény Táncegyesület egykori életébe is betekintést kaphattak a járókelők: fotók segítették a nosztalgiát.

– Emellett rengeteg könyvet hoztam, ami bemutatja Örményországot, de nem lehet róla beszélni, ezt egyszerűen látni kell – mondta el lapunknak dr. Peltekian Aram Abrahamné, a Debreceni Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, hozzátéve, egyre többen vállalkoznak az örmény kultúra megismerésére. – Amilyen különlegesek a magyar szokások, olyan izgalmas az örményeké is. Érdekes lehet sokaknak egyebek mellett az örmény töltött káposzta, ami fűszerezésében teljesen eltér a magyarokétól – fűzte hozzá.

Bulgária hagyományainak megismeréséhez tájait, népviseletét és nevezetességeit, valamint a karcagi Biljana néptáncegyüttes közreműködésével a táncait is bemutatták. Szilvainé Deleff Anikó, a Debreceni Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta, mivel Bulgáriában nemzeti kincs a rózsaolaj, természetesen azzal is készültek az érdeklődőknek. – Most rózsaolajból gyártott kozmetikumokat mutatunk be a standunknál, de ezen kívül sokféle módon használják fel ezt az alapanyagot. Egyebek mellett lekvárt és mézet is készítenek belőle. Bulgáriában leginkább zöldségeket fogyasztanak, de jellegzetes ételük a kebab is, ami egy grillezett kolbász. Szintén ismert és közkedvelt bolgár étel a tarator, ez tulajdoniképpen egy üde, frissítő, joghurtos uborkaleves. Hoztunk kóstolónak édességet is, például itt van a lokum, ami valójában török csemege, de kedvelt a bolgárok körében is – sorolta, hozzátéve, standjuk a fesztiválon éppolyan népszerűnek bizonyult, mint a turisztikai célpontok listáján maga az ország.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában