Mesélő helytörténet

2021.07.14. 10:30

Ma 119 éve adták át a debreceni Nagyállomás-palotát

Az indóház előtti területen gyönyörű mediterrán díszpark is köszöntötte a látogatókat.

Fotó: Napló-archív

A város egyik legimpozánsabb épületegyütteseként tündökölt anno a Nagyállomás előző palotája, amit 119 éve, 1902. július 14-én nyitottak meg az utazóközönség előtt.

Helyi mesterek alkották

Ez a gyönyörű létesítmény (mely akkor már a második indóház volt ugyanott) sajnos csak néhány évtizedig szolgálhatta a tömegközlekedést és a városkép pompájának fokozását: 1961. augusztus 20. óta már a mai, modern stílusú főépület áll a helyén. A palota terveit Pfaff Ferenc műegyetemi tanár, a MÁV főépítésze alkotta meg 1899-ben, a kivitelezést pedig Berger Jenő és Tóth István debreceni építészek nyerték el. A gazdagon díszített indóház tégláit az Első Debreceni Gőztéglagyár szállította, a díszes festéseket pedig a szintén helyi Thieszen Artúr készíthette el.

Népkert, majd Petőfi tér

Az új tégla-üveg palota főkapuja körül kétszintes, íves üvegfal tündökölt, ami mögött a jegyváltó előcsarnok működött. A díszes épületegyüttes tehát méltóképpen megfelelt a városba érkező és onnan távozó utazók köszöntésének, így a Debrecenről szerezhető kedvező benyomások mélyítésében is nagy szerepet játszott.

Ugyanakkor a főépület előtti, mediterrán jellegű park is igen szép volt. Ennek a területnek 1863-tól 1927-ig Népkert volt a neve, s majd csak azt követően adták neki a Petőfi tér nevet. A teret a II. világháború után terjesztették ki a mai területére, hiszen a mostani Petőfi-szobornál a Hunyadi és a Deák utcák húzódtak a nevezetes épületeikkel.

Megmaradhatott volna

A II. világháborúban, az 1944-es légitámadás-sorozatok következtében a Nagyállomást is bombatalálat érte. Sokak szerint a palota nem sérült meg helyrehozhatatlanul, ám végül mégis lebontották. A Kelemen László és Sajó István tervezte, ma is használatos főépületet a régi palota elé építették, és 1961. augusztus 20-án adták át.

Az akkor 59 éves, régi épületegyüttes maradványait ezt követően távolították el.

VA

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/debrecen-hirei/igy-epult-a-modern-nagyallomas-ami-immar-57-eves-3212638/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában