a tervek már megvannak

2021.07.02. 20:02

A kultúrában is regionális szerepre törekszik Debrecen

Az intézményrendszer átalakítására, vezetőváltásra mondtak igent a képviselők.

– Az egyik legnagyobb falat a Csokonai Színház és az ahhoz kapcsolódó kulturális koncepció újragondolása volt. Ebben teljes mértékben támaszkodtunk Gemza Péter és csapata javaslataira – mondta Papp László polgármester a közgyűlés legutóbbi ülésén, a kulturális átszervezés tárgyalásakor.

Beszámolt arról, hogy mindkét színház fejlesztése jól halad, a Csokonaié előrébb is van az ütemezettnél: gyakorlatilag a szerkezetépítési munkák elkészültek, a karzatokat átalakították, a színpadtechnika fogadására alkalmas teret kialakították, rövidesen megkezdődik a színpadtechnika gyártása és beépítése. Jövő év első felében adhatják át a megújult épületet. A Csokonai Fórum esetében a stúdiószínház a készreszerelés fázisában van. A tervek szerint debreceni színész nevét viselné az itteni két játszóhely, a Latinovits Kamaraszínház és a Kóti Árpád Stúdiószínház állítana emléket a művészeknek.

– Egy profiltisztítással a Főnix Nonprofi Kft.-től a Nagyerdei Szabadtéri Színpad átkerülne a Csokonai Színházhoz; úgy gondolom, a színházi infrastruktúra, a szakmai háttér a Csokonai Színháznál áll legnagyobb mértékben rendelkezésére. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben a szabadtérin csak a Csokonai darabjai lennének láthatóak, hanem ahogy a korábbi struktúrában, neves hazai vagy külföldi előadásokat is fogadna – tette hozzá a polgármester.

A további átalakításokról elmondta, hogy a „Debrecen az irodalom városa” programmal szoros összefüggésben a színház a Belvárosi Közösségi Házban kialakítaná a Csokonai Irodalmi Labort, az itteni pódiumterem Szabó Magda nevét venné fel, a Csokonai Kiadó átvételével pedig kiadói tevékenységet is végezne a Csokonai Színház.

A Kodály Filharmónia is több feladatot kapna, létrejönne a főzeneigazgatói pozíció Somogyi-Tóth Dániellel, aki a teljes debreceni zenei életet koordinálná, továbbá létrehoznák a Debreceni Zenei Tanácsot.

– A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. porifiltisztításon esik át, kulturális programirodává, menedzserirodává, ernyőszervezetté szeretnénk alakítani. Emellett új feladatként kapná a brandépítést. Korábban már volt turisztikai divízió a Főnixen belül, ez újra megjelenne, így a jelenleg még külön cégként működő Debreceni Turisztikai Ügynökséget beolvasztanánk a Főnixbe. Kikerülnek a Főnixből a színházi feladatok, továbbá a nemzeti ünnepek koordinációja, az egyházi rendezvények szervezése átmegy a Demki Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft-hez – ismertette a városvezető.

A kapcsolódó előterjesztésekben az is szerepel, hogy vezetőváltás lesz a Főnix és a Modem élén.

Puskás István alpolgármester annyit tett hozzá, hogy az átalakítás koncepciója példaértékű, egy stratégiai gondolkodást visz tovább, határozott jövőkép mentén építi az önkormányzat a kulturális életét és intézményrendszerét úgy, ahogyan a város más területeit is.

Gulácsi Anna Ilona (DK) szerint a Főnix és a Modem élére is „politikai ejtőernyősöket importál” a városvezetés. – Úgynevezett profiltisztításra hivatkozva a város kulturális életében évtizedeken át közmegelégedésre tevékenykedő vezetőket elmozdítanak. Puskás alpolgármester úrnak érkezésekor bizalmat szavaztunk, de azt látjuk, sodródik az eseményekkel, megvalósítója a színfalak mögötti politikai akaratnak – jelentette ki.

Papp László visszautasította a „politikai ejtőernyős” kifejezést, hozzátéve, a jelölteknek nincs politikai előéletük, van viszont jelentős szakmai tapasztalatuk és képzettségük. – A Képviselő Asszony jobban értesült nálam, én nem tudom, mi zajlik a színfalak mögött – mondta Puskás István.

Illyés János (Civil Fórum Debrecen Egyesület) aggályát fejezte ki, hogy a Csokonai Színház eleget tud majd tenni valamennyi feladatának.

– Komoly szakmai előkészítés előzte meg a javaslatot, illetve úgy dolgozták ki a színház részéről, hogy az új működés fenntartható legyen. Egyébként az országban több helyen bevett gyakorlat, hogy a szabadtéri színpad a színház részeként üzemel, például Nyíregyházán is; ez nem jelent túl nagy feladatnövekedést. Nyilván ez egy új helyzet, ami jár kockázatokkal, de legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint készítettük az új koncepciót – válaszolta Puskás István.

A polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a változtatás kifejezetten tükrözi a színház ambícióit, onnan jött az elgondolás.

– Komoly kihívás lesz előttünk, ha majd 2023-tól két színházat meg kell tölteni. Persze, nem csak Debrecenben gondolkodunk, hanem regionális szerepkörben: olyan kulturális életet kell megvalósítanunk, mely képes az egész régiót megszólítani. Olyan színvonalú előadásokkal, ami fenntarthatóvá és működőképessé teszi azokat a kulturális fejlesztéseket, amiket most végrehajtunk. Nincs még példa hazai nagyvárosban arra (Budapesten kívül), hogy két nagy színház működne, mi leszünk az elsők ebben. Tehát a mostani koncepció felkészít minket arra, hogy egészen más paraméterekkel, más kapacitásokkal kell működni, mint eddig – magyarázta.

Madarasi István (MSZP) a brandépítésre kérdezett rá, illetve arra, lesz-e megfelelő szakember háttér a feladatokhoz a Demkiben?

Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy éppen folyamatban van egy másik szervezet alakulása, ami gyakorlatilag a mostani Visit Debrecen munkáját látja majd el. Egy desztináció-menedzsment rendszer jön létre, melyben Debrecen, Hortobágy, a Tisza-tó és Hajdúszoboszló közös brandet épít. Még két hasonló szervezet lesz az országban; a Balatonnál és Budapesten. – Fentieken túl fontos, hogy az a kulturális brand, aminek a Főnix lesz az alapja, eddig is volt, hiszen például amikor valaki nem helyi Debrecenről gondolkodik, rögtön a virgkarnevál jut eszébe. A külföldi brandépítésünket pedig az új szervezetben fogjuk majd végezni, ami a Turizmus 2030 program része, melyet nemrég fogadott el az országgyűlés – közölte az alpolgármester.

A képviselő testület megszavazta a fentieket érintő előterjesztéseket.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában