Koszorúzás

2021.06.04. 19:52

Nyíracsádon is főt hajtottak Trianon emlékére

Június 4-én délelőtt Nyíracsádon is megemlékeztek Trianonról a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A délelőtt derekán az önkormányzat nevében dr. Nagy János polgármester, valamint a Ligetalja-Gúth Idegenforgalmi Egyesület képviseletében Erdei Istvánné egyesületi elnök helyezte el a megemlékezés koszorúját a falu főterén álló világháborús emlékműnél.

Erdei Istvánné a Ligetalja-Gúth Idegenforgalmi Egyesület, dr. Nagy János polgármester az önkormányzat nevében koszorúzott | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nem sokkal dél után ugyanott az általános iskola évfolyamainak képviselői sorakoztak fel egy-egy szál virággal a Lélekmadár című szobornál. Szász Borbála Juhász Gyula Trianon című versét szavalta, majd Garda László igazgató beszélt a gyerekeknek a 101 évvel ezelőtti diktátum előzményeiről és máig ható következményeiről. Azt már a legkisebbek is megértették, hogy június 4-én szomorú minden igaz magyar szíve, mert hazánk kétharmadát 101 évvel ezelőtt idegen országokhoz csatolták. Az intézményvezető arra is felhívta a gyerekek figyelmét, hogy ezen a napon tisztelettel kell gondolnunk azokra az embermilliókra, akiket akkor elszakítottak nemcsak a hazájuktól, de a családjuktól is, s mindezek ellenére ők is, és leszármazottaik is a mai napig megőrizték magyarságukat. Megőrizték, továbbadták, mi pedig tiszteletünket és együttérzésünket tudjuk kifejezni feléjük az emlékezés virágaival.

A Lélekmadár című világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést az általános iskola képviselői is | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Garda László beszédét követően az évfolyamok egy-egy szál virágot helyeztek el a Lélekmadár talapzatánál, majd közös imádsággal zárták a megemlékezést.

Kedves Zilahi Enikő

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/trianon-emleke-a-nepiskolai-ertesitokonyvon-5327812/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában