kultúra és tradíció

2021.06.23. 08:00

Máig őrzik a sváb hagyományokat Balmazújvárosban

Több száz német leszármazott él a településen.

Fotó: Takács Erika-archív

Német kultúra, történelem, konyha és hagyomány fogadják azokat, akik a Németfalu-Hagyományok Házában megfordulnak, ugyanis Balmazújvárosban máig őrzik a sváb hagyományokat.

Körülbelül 500-600 német leszármazott él a településen, felmenőik még az 1700-as évek közepén a környékre telepedtek, zömében pfalzi származásúak

– kezdte Takács Erika, a Balmazújvárosi Németfalusiak Egyesületének elnökhelyettese.

Leszögezte, a helyi, magukat német származásúnak valló lakosok az eredeti anyanyelvüket már elhagyták, viseletükben és szokásaikban is elmagyarosodtak. Ettől függetlenül valamennyiük fontosnak tartotta, hogy a tradícióikat egy bizonyos szinten a jövőben is ápolják, illetve továbbadják.

Családfa, anyakönyv

– A közösségünket 2007-ben alakítottuk meg, közel kétszáz tagja van, majd évekkel később nagy örömünkre felépült a Németfalu-Hagyományok Háza, ami legtöbbünk „otthonává vált”. Az elmúlt egy évben sajnos nem tudtunk úgy összegyűlni, ahogyan szerettünk volna, ezért bízunk benne, hogy hamarosan mielőbb lesz lehetőségünk találkozni, megosztani egymással az elmúlt időszak történéseit – mondta.

A közös főzéseken elmaradhatatlan a sváb gasztronómia koronázatlan királynője, a „kródumpraj” (káposztás-csülkös étel), ami ha tányérra kerül, akkor az ínyencségre vágyók mindig sorban állnak. – A vírus előtt havonta tartottunk főzéseket, kisebb-nagyobb összejöveteleket, könyvtárunk, múzeumunk mindenki előtt nyitva áll. Évente 2-3 ezer érdeklődő is ellátogat hozzánk az ország különböző tájairól. Büszkék lehetünk kórusunkra, harmonikaegyüttesünkre, a nyelvet már igaz, nem beszéljük, viszont megpróbáljuk mindenre megtanítani az utódainkat. A közösségi házban van népi játszóház a gyermekek számára, ahol megismerkedhetnek közelebbről a hagyományos népi játékokkal. Régi emléktárgyak, ruhák, bútorok, különféle alkotások találhatóak a házban – amelyek időszaki kiállításainkon is megtekinthetőek. Látogatóink nagyon szeretik a kutatószobánkat, ahol a helyi német származásúak családfáit, digitalizált anyakönyveit közelről tanulmányozhatják. Számtalan programunk van, szoktunk bálokat is szervezni, ahol rendszerint bemutatjuk a „németfalusi lakodalmi szokásokat”, ami mindig mosolyt csal az arcokra – amire most talán a legnagyobb szükségünk van – fűzte hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában