Legszebb emlékművükké vált

2021.06.08. 09:00

A nemzeti összetartozás napján koszorúztak Nádudvaron

Fotó: Marján László

A trianoni békediktátum 101. évfordulóján Maczik Erika polgármester a centenáriumra átadott Kossuth téri emlékműnél elmondta, hogy a tavalyi átadás óta sokan a legszebb helyi emlékhelynek tekintik azt: a vörös mészkő kifejezi az eleven fájdalmat, a kopjafa az eltemetett és visszahozhatatlannak tűnő múltat, de a kopjafa tetején a kereszt a feltámadás jelképe, a Kárpát-medence az itt élő népek együvé tartozásának keretét adja. Ezzel városi szinten is kifejeződött az évszázados össznemzeti trauma, amelynek feldolgozása ma is tart.

Fotó: Marján László

Őz Lajos református esperes feltette a kérdést, van-e vajon olyan nép, amelyik ennyit és ilyen sokat gyötrődött? Majd hozzátette a nemzeti alapú értékek a jelenben is sokak számára üldözendő gondolatok Nyugat-Európában. Kiss Zsolt római katolikus plébános megemlékezésében hangsúlyozta, semmi nem lett volna a világban úgy, ahogy van, hogyha nem engedte volna az Isten, még ha ez nekünk olykor rosszul is esik. Gidai Dorina, 8. c osztályos általános iskola tanulója József Attila Bús magyar éneke című versét szavalta.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában