csütörtökön koncert!

2021.05.31. 19:00

Világszerte sikeres, most hazatér a Djabe

Lemezbemutató turnéjának állomásaként érkezik a cívisvárosba a fúziós jazz több debreceni taggal működő nagykövete.

Fotó: Djabe-archív

Lehet-e beszédesebb neve egy formációnak a több hónapos zártság után: a Djabe szó ugyanis ashanti nyelven nem mást, mint szabadságot jelent. A The Magic Stag című album tavaly, új koncertlemezük néhány napja jelent csak meg, de a közönség élőben is meghallgathatja az eMeRTon- és Arany Zsiráf-díjas nagyágyúkat.

A Naplónak a debreceni Égerházi Attila, a Djabe gitárosa és alapítótagja beszélt a koncertről. – Ez az ötödik olyan albumunk, ami Angliában jelent meg, ebben nagy szerepe volt Steve Hackettnek, aki feleségével dalszöveget is írt az albumra a csodaszarvas legendájáról. Köztudott, hogy a művészpáros nyitott a különböző kultúrák felé, így esett erre a témára a választásuk – kezdte, majd hozzátette: a Genesis zenészével több lemezt is jegyeztek már együtt. Égerházi Attila elmondta azt is, hogy

édesapja, Égerházi Imre festőművész korábban szintén megelevenítette a Csodaszavast, így a festmény adott inspirációt az új album lemezborítójához is.

A Djabe történelmében nem először reflektál egymásra festmény és zene: a Táncolnak a kazlak című hanganyag dalait is az ismert magyar festő alkotásai inspirálták. Égerházi Attila végül jó hírt közölt azokkal, akik még nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy más okból nem vehetnek részt a koncerten, a budapesti fellépést ugyanis hibridkoncertként, azaz streamelve otthon is meghallgathatjuk.

„Megtörtént a csoda”

A Djabe már több éve rendszeresen játszik nemzetközi szinten ismert muzsikusokkal, de hazai pályán is találni szakmai jelességeket a vendégzenészek között. Ilyen a szintén debreceni születésű volt washingtoni nagykövet, Szabó László, aki nemcsak a színpadon, hanem több lemezen is közreműködött már gitár- és szitárjátékával.

A Djabe meghívott tagja kérdésünkre arról számolt be, hogy nem mindennapi körülmények között játszotta fel az Egyesült Államokban az új album dallamait: stúdióként középső lánya hálószobája, technikai háttérként két mikrofon állt rendelkezésére, hogy a hangsávokat rögzítse.

„Eleinte furcsa érzés volt a légüres térben megszólaltatni a hangszereket, de amikor a kész hanganyagot meghallgattam, éreztem: mégis megtörtént a csoda”

– emlékezett vissza a fontos pillanatra Szabó László. Úgy fogalmazott: az új lemez egyik érdekessége, hogy stúdióban nem is találkoztak a zenekarral, mégis a legjobb lemeze lett ez a Djabénak. Megtudtuk azt is, hogy Szabó László eleinte tartott attól, hogy milyen lesz világklasszis zenészekkel játszani, de a zenekar profizmusa megnyugtatta, így pár alkalom kellett csak ahhoz, hogy ráérezzenek egymás játékára. – A turné előtti napok intenzív, napi többórás gyakorlással telnek, és bár két amerikai turnénk is volt már, most minden eddiginél jobban várjuk a színpadra lépést – összegzett végül a gitáros.

A Djabe csütörtökön 19 órakor lép színpadra Debrecenben, a Debreceni Egyetem Liszt termében.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában