Népművészet

2021.04.27. 10:21

Nívós tárlaton díjazták a nádudvari kézművesek remekeit

A nádudvari népi kézműves iskola volt és jelenlegi diákjainak értékes alkotásait ismerték el.

Fotó: Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium

A legmívesebb népművészeti alkotásokat bemutató Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítást 1973 óta idén 17. alkalommal szervezik meg, amelyre a kézművesek, alkotóközösségek, népi iparművészek remekei kétlépcsős pályázat útján kerülhetnek be.

A tárlat ötévente bemutatja az adott időszakban készült legmívesebb, legszebb népművészeti alkotásokat a Kárpát-medencéből. Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének. A kiállítás alkotóit díjazzák is. A legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A FolkTREND-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az agrárminisztérium.

– Nagy öröm iskolánk számára, hogy több jelenlegi és egykori tanítványunk pályázott és kapott elismerést az idei esztendőben – mondta Benő-Nagy Réka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője. A nappali tagozatos diákok sikerei azt bizonyítják, hogy a fiatalságban, a jövő nemzedékében ott van az elkötelezettség, a lehetőség, a tehetség – vélekedett.

Az iskola jelenlegi tanulói közül Fülöp Liza nemezkészítő mestereivel együtt kapott arany oklevelet. Bukits Eszter 2017-ben végzett nemezkészítőként arany, míg Szathmáriné Győri Tünde szövőként ezüst oklevelet kapott. Koós Dezső bőrműves bronz oklevelet vehet majd át, ő a tanulmányait nappali tagozaton 2020-ban fejezte be. Nagy büszkesége az iskolának, hogy a FolkTREND-díjat a 2018-ban nappali tagozaton végzett Varró Sára takács kapta. Felnőtt tanítványaik sikerei nagyon fontosak a számukra, hiszen ők azok, akik az ország számos területén tovább vihetik a mesterségeket.

HBN

A nádudvari iskola díjazottai

Ezüst oklevél

Csíki Emőke – nemezkészítő

Juhász Áron – bőrműves

Rózsa Sándorné – takács

Arany oklevél

Árvai Anikó és Vetró Mihály – nemezkészítő

Barta Csilla – nemezkészítő

Bors Franciska – nemezkészítő

Józsa Szaka Kata – nemezkészítő

Gránátalma-díj

Németh Bea – nemezkészítő

A borítóképen: Fülöp Liza (balról) és Varró Sára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában