dombormű

2021.04.11. 11:59

A makett mutatja a múltat Hajdúnánáson

Négyes védelmi erődrendszere volt a településnek – így nézett ki a 18. században.

Végleges helyére került a Hajdúnánás 18. századi településszerkezetét bemutató városmakett, amelyet a Móricz Pál Városi Könyvtár épülete előtt helyeztek el. A makett alapjául egy korabeli katonai térkép szolgál, bemutatva a település négyes védelmi erődrendszerét, kiemelve a templomot és az azt körülvevő védőfalat, valamint a város körgyűrűs szerkezetét. A korabeli település magját képező lakóházakat egyszerű parasztházakként, míg a lakóterületet körülvevő mezőgazdasági és állattartó területet karámokkal, gazdasági épületekkel szemlélteti. A bronz dombormű készítője Tölgyesi Poós Anna szobrászművész.

Fotó: Városháza

A dombormű a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megye nyolc településének turisztikai sajátosságára épülő „Magyar Szürkék Útja – kulturális és tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” projekt keretében készült el.

Fotó: Városháza

Bemutatják az élővilágot

Mindemellett az elmúlt időszakban ugyanebből a projektből valósult meg a Portéka Ház a Kendereskertben, amely az állattenyésztés hagyományának, a Nánási Portéka mint helyi termék bemutatásának biztosít helyet közösségi és fogadótér kialakításával. Valamint a hajdúnánási puszták élővilágát, őshonos legelő háziállatait és a tájgazdálkodás átalakulását bemutató 3,5 kilométer hosszú természetvédelmi tanösvény létesült, amely egy gyalogosan, illetve kerékpárral is bejárható útvonal a Hajdúnánási Gyógyfürdő utcájának folytatásaként a Kendereskert látogatóközpontig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában