Interjú Kovács László ötletgazdával

2021.01.15. 18:00

Debreceni platform köti össze a zeneipar kulcsszereplőit

Nem csak a zenészek regisztrálhatnak a Bandmap elnevezésű, új online platformon.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A program ugyan még bétaverzióban működik, de a regisztrált szakmai felhasználók száma az 1500-hoz közelít, és csaknem 600 magyar zenekar, egyéni előadó „tette térképre magát” a határon túlról is. A Napló a Debrecenből induló startup ötletgazdáját, Kovács Lászlót kérdezte a részletekről.

Mit kínál a Bandmap a zenészeknek?

A Bandmap egy online platform, melynek célja, hogy a könnyűzene szereplői számára biztosítson szakmai kapcsolatteremtési és megjelenési lehetőséget. A rendszerben hangsúlyos szerepet kapnak a szakmai háttéremberek: technikusok, roadok, sofőrök, producerek, fotósok és szolgáltatások, mint például stúdiók, próbatermek, hangszerüzletek, backline, színpadépítés, buszbérlés korszerű megjelenése, kereshetősége. Célunk, hogy ha például egy zenekar énekest, basszusgitárost vagy épp sofőrt keres, néhány kattintással találjon is.

Fotó: Molnár Péter

Mennyiben befolyásolta terveiket a világjárvány?

A tavalyi terveink elsődlegesen a zenei események, koncertek térképre hívásáról szóltak. A magyar zeneipar összeomlásának napja 2020. március 11. volt, amikor bejelentették a száz fő feletti rendezvények betiltását. Bár nyárra volt némi enyhítés, összességében ezzel együtt a mi terveink is borultak. Az összeomlás hatására több ezer háttérember vált egyik napról a másikra állástalanná. Közülük sokan visszatértek eredeti szakmájukhoz, többek között az épületgépészethez vagy a villanyszereléshez, és ezt a stabil, biztos, jól fizető munkalehetőséget néhányan már nem is fogják újra feladni. Ez azt is jelenti, hogy például idén nyáron, mikor reményeink szerint ismét beindul a fesztiválszezon, sokkal nehezebb lesz embert találni a fesztiválok felépítéséhez, működtetéséhez.

„Ezért mi a 2021-es fejlesztési tervekben egy szolgáltatási piactér kialakítására fókuszálunk, mellyel nagymértékben szeretnénk hozzájárulni a pandémia utáni visszarendeződéshez.”

Beszélhetünk előzményekről a saját szakmai múltjából?

A ’90-es évek közepén kerültem a színpad másik oldalára a közönség soraiból. Autodidakta módon tanultam a menedzsmentet és a koncertszervezést előbb egy Bugs nevű, sokak által ma is emlegetett debreceni zenekar mellett, majd a 2000-es évek elejétől a FOKK égisze alatt szerveztem több száz koncertet. Sok olyan, ma már nagyszínpados zenekar első debreceni koncertjei felett bábáskodtam, mint a 30Y vagy a Vad Fruttik, és több debreceni zenekar előmenetelében is igyekeztem segíteni, többek között a Gonzo, a MonChiChi Potencial, a Skafunderz vagy legutóbb az Árnyéknyúl. Emellett végigjártam a fesztiválranglétrát színpadmesterkedéstől a DJ-zésen át a szervezésig. Az aktív szervezést néhány éve abbahagytam. Jó látni, azóta milyen sok új zenekar lett Debrecenben is, sokan már a Bandmap térképén is megtalálhatók.

Fotó: Molnár Péter

Mennyire számít új keletűnek ez a platform?

Bassa Gábor fejlesztő programozóval, Ibrányi András üzletfejlesztővel és Szikszai Gábor dizájnerrel közösen 2017 őszén kezdtük el a tervezést és a megvalósítást. A versenytárselemzésünk alapján elmondhatjuk, Magyarországon egyedülálló a kezdeményezés, és néhány megoldásunk globálisan is egyedivé teszi a Bandmapet. Természetesen világszerte sok hasonló felület létezik, és a Covid által okozott katasztrófa miatt biztos, hogy még többen dolgoznak a károk enyhítésén.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában